Не се знае къде отива евтиният ток от АЕЦ „Козлодуй“

Въпреки това не се знае дали той не се изнася. НЕК и ЕСО трябва да представят отчети по този въпрос“. Това заяви по време на дебат в КНСБ за правилата на търговията с електроенергия Мартин Тафров – директор „Продажба на електроенергия“ в АЕЦ „Козлодуй“.
Той допълни: „С енергията, която продаваме на свободния пазар, ние трябва да покрием загубите си от регулирания пазар и да ни останат достатъчно средства за инвестиции в централата“. Предстои удължаване живота на V и VI блок, както и увеличаване на мощността на блоковете, за което са нужни допълнителни средства.
По време на днешното събитие беше обяснено, че АЕЦ „Козлодуй“ няма задължение по закон да снабдява 100%  от свободния пазар на електроенергия в страната, но го прави под натиска на търговците и индустрията.
Държавата да представи пътна карта за това как ще се увеличават квотите на свободния пазар на електроенергия в страната. За това настояха работодателски организации, сред които Българската стопанска камара, КРИБ, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и др.
Оттам обявиха, че в края на миналата година се е създал изкуствен дефицит на електроенергия на свободния пазар. Причината за това е, че АЕЦ „Козлодуй“ е продал ограничено количество енергия – до 250 мегавата, което е повишило цената на енергията на свободния пазар и е довело до закриване на производства от промишления сектор.
От своя страна ресорният заместник-министър в МИТ Делян Добрев заяви, че ще направят внимателен анализ на правилата, по които АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ продават електрическа енергия. Според него трябва да има еднакви правила, особено след влизането на новия закон енергетиката, който ще принуди предприятията да излязат от регулирания пазар, и ще купуват енергия на свободни цени, информира Dariknews.bg.
От 2007 г. ДКЕВР определя квоти само за регулирания пазар. След като АЕЦ „Козлодуй“ покрие това количество цялата останала енергия, която е произвела, е за свободния пазар, каза от своя страна Тафров, информира БТА. Той посочи, че от две години централата провежда едногодишни търгове за продажба на електроенергия на големи клиенти и дори и периодът да не е удобен, такива са действащите правила.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *