Не сме сами: Индонезийски политици откраднали 170 млн. долара държавни пари

Индонезийски политици с ключови постове в управляващата коалиция на президента Джоко Видодо бяха уличени в корупционна схема, която са били откраднати близо 170 млн. държавни средства, съобщи Асошиейтед прес.

Според полицейското звено за борба с корупцията над 80 души и няколко компании са участвали в схема за източване на пари от системата за въвеждане на електронни лични карти на през 2011 и 2012 г., която е била на обща стойност 440 млн. щатски долара. Повече от 1/3 от тези средства, са били откраднати, посочва полицията.

Министърът на правосъдието, бивш вътрешен министър, настоящият председател на парламента и губернатори на провинции са сред политиците, фигуриращи в обвинителен акт, внесен вчера в специализиран съд. Това ще подложи на изпитание способността на Джоко Видодо да заеме твърда позиция срещу корупцията в Индонезия, която е повсеместна и пречи на развитието на държавата, коментира АП.

Защото бедната днес Индонезия на практика е една от най-богатите на природни ресурси страни в света. Общите запаси на метан възлизат на 81,5 барела нефтен еквивалент и по този показател се нарежда на второ място в света след Китай. Финансовата криза в Югоизточна Азия през 90-те години на миналия век доведе до силно обезценена е индонезийската рупия; несъстоятелност за обслужване на външния дълг; криза в банковата система; отлив на чуждите капитали от страната, което силно засяга икономиката на Индонезия. Индонезия е на едно от първите места в азиатския континет по размер на външния дълг(130.4 млрд. долара за 2006 г.).

Но за индонезийските наблюдатели сегашните схеми на корупция им изглеждат направо като невинна детска игричка в сравнение със  епоха на „незабравимия“ Сухарто. Поне засега той се очертава като най-корумпираният лидер в историята, заграбил невероятните 35 милиарда долара – или поне в максимална стойност. След 32-годишния му режим Индонезия е съсипана – Сухарто просто подава оставка, докато страната се тресе от масови фалити, инфлация, улични бунтове и гражданска война. Нещо повече, диктаторът си живее още 10 години необезпокоявано, в луксозна къща (според някои със зоопарк), охранявана от армията, а всички опити да бъде изправен пред съда се спъват в единствения аргумент за здравословното му състояние. И накрая, след неговата смърт е погребан  в мавзолей с най-високи държавни почести.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *