НЗОК обеща до три дни да плати на болниците за януари

Фиксираните средства и направления за специализирани прегледи през тази година имат за цел да прекратят практиката по надписване на пациенти и неправомерното усвояване на пари от касата, обясни Цеков. Той отрече НЗОК да залага лимити за лечението.
Според новата схема лечебните заведения трябва да представят всяка седмица отчети за хоспитализациите. По този начин ще стане ясно как болниците усвояват определените от Здравната каса средства, обясни Цеков. По думите му, методиката на НЗОК е гъвкава и обемите за броя пациенти ще бъдат преразглеждани, така че болниците да получат сто процента пари за изработеното, както е било през миналата година.
Преди дни служителите на „Пирогов” изпратиха отворено писмо, с което простират срещу монопола на НЗОК и начина на разпределение на средствата и направления.  От болницата за спешната помощ съобщиха, че вече са изчерпали заложените от Здравната каса средства за първите три месеца. Поставените лимити нарушават конституционното право на пациентите да избират къде да се лекуват, подчертаха още от „Пирогов”.  По този повод директорът на Здравната каса ще се срещне с представители на болницата във вторник. В началото на месец март Надзорният съвет на НЗОК ще преразгледа схемата за броя пациенти, които болниците могат да лекуват.
Според Пламен Цеков поисканата му от Лекарския съюз оставка идва лично от председателя на съсловието д-р Цветан Райчинов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *