Нидерландия е най-предпочитаната университетска дестинация от българите

Около 5000-5500 български младежи ще започнат висшето си образование в чужбина през тази година. Броят им е с 5% по-нисък в сравнение с миналата година, като причината за спада са притесненията, породени от разпространението на коронавируса.

Техническия университет в Делфт, Нидерландия. Снимка Guiliver/Getty images

Това съобщи Николай Христанов, мениджър висше образование в консултантската компания „Интеграл“, цитиран от БНР. Компанията организира за поредна година изложение „Световно образование“, което ще се проведе от 1 до 6 октомври, информира manager.bg.

За сравнение през миналата година у нас с диплома за средно образовавние са завършили малко над 47 хил. ученици, а 25,8 хил. студенти са придобили образователна степен „бакалавър“ от български университет.

Висшето образование и университети в Холандия - Света, който не познавате!
 „Очаквахме по-силен отлив на желаещите да стартират обучение в чужбина поради COVID-19, но явно това не се случва в размерите, които предполагахме“, коментира Христанов.

Най-търсените дестинации са Нидерландия, Белгия, Франция, Дания и Швеция, стабилен остава и интересът към Италия и Испания. След Брекзит Ирландия набира популярност сред студентите, а също така и Шотландия, където образованието е безплатно за разлика от високите такси, дължими за английските университети. Около 1 200 родни студенти са заминали за Великобритания, като тази година е последната при старите такси за обучение и възможности. От догодина европейските граждани ще бъдат третирани като международни студенти. Увеличават се и запитванията за задокеански дестинации като САЩ и Канада.

Вузовете в Холандия поевтиняха заради Брекзит - Образование - Стандарт Нюз

Повечето студенти вече са отпътували.

„Всеки студент може да реши как да започне обучението си – дали онлайн, или присъствено, нещо, което зависи от обстановката в съответната държава. Повечето от приетите по световно образование студенти започват учебната година от октомври в реални условия“, каза Христанов.

Тенденцията все повече деца да преминават и средното си образование в чужбина се затвърждава. Тази година техният брой ще бъде с цели 30% повече в сравнение с миналата година.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *