Никола Газдов: Банките имат желание да финансират, но чакат Закона за ВЕИ

Това обясни в интервю за Информационна агенция КРОСС председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. Той допълни, че към момента съществува голям финансов риск, защото не е ясно по какъв начин кредитът ще бъде върнат и има несигурност на паричните потоци.
Това се дължи на факта, че според сега действащия закон, тарифата за изкупуване на електроенергия от фотоволтаични системи може да бъде намалявана ежегодно с 5%, дори за централи, които вече са влезнали в експлоатация. „Трябва в закона да е записано как точно ще се променя тарифата във времето и тогава инвеститорите ще искат да дойдат в България“, обясни Газдов.
Освен това не е достатъчно ясно заявена подкрепата за възобновяемите енергийни източници в Енергийната стратегия на България, а ВЕИ са много важни за България, защото ще помогнат на икономиката ни да влезе в крак с най-новите тенденции по отношение на технологии за подобряване на енергийната ефективност, за използване и оползотворяване на енергията на слънцето, вятъра и земните недра. От друга страна ще ни помогне да създадем много работни места и в същото време да се грижим за околната среда, допълва Никола Газдов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *