Ниската минимална заплата ни поставяла в риск от бедност

Това каза Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика по БНТ по повод доклад на Европейската комисия, според който България е сред държавите, в които рискът от бедност и социално изключване е най-голям. „Причината хората у нас да губят мотивация за работа, да стоят вкъщи и да чакат социални помощи е, че в рамките на три години минималната работна заплата не е увеличавана“, обоснова се Нейков.
Данните у нас показват, че расте безработицата и при младите хора.  „Над 30% от българската млада работна сила всъщност е безработна“,  каза Нейков. Той посочи, че основната причина за това е квалификацията и това се вижда в много страни, където са с много по-ниска безработица. „Нашите млади работници излизат неквалифицирани. И се получава парадоксът – работодателят казва: „Искам да дойдеш при мен обучен, искам квалифициран“, а младият казва: „Аз къде да отида да се квалифицирам, като вие, всичките работодатели, ме искате квалифициран“. Просто това е страхотен конфликт между образованието и пазара на труда. Всъщност образованието произвежда квалификации и умения, които не са необходими или не са търсени от пазара на труда. Все още се разминават работодателите със своите искания и образователната система, която произвежда млади безработни“, изтъкна Нейков. Според оповестения вчера доклад на Европейската комисия за 2012 г. рекордно висока безработица е обхванала Европейския съюз. Безработицата в съюза като цяло е почти 11% и това е най-високото ниво от 20 години насам. Повече от 26 милиона души в Европейския съюз сега са безработни. Намалява заетостта в България, а страната е сред тези, в който рискът от бедност и социално изключване е много голям. Делът на дългосрочно безработните у нас поставя странната ни на осмо място в Евросъюза –  с по-лоши показатели са Гърция, Испания, Ирландия, Словакия и трите прибалтийски страни. По отношение на рисковете от бедност Еврокомисията очертава три групи страни и поставя България в най-проблематичната от тях – където опасностите от бедност и социално изключване са най-големи, а възможностите за излизане от тази ситуация – най-малки. В тази група сме заедно със страни като Румъния, Малта, Гърция, Испания, Италия и Португалия, сочи докладът на ЕК, цитиран от БНР. В същото време в доклада се посочва, че в тези държави е най-малка възможността за излизане от това положение. Не е изненадващо,  че най-ниските минимални работни заплати с у нас и в северната ни съседка.

Според Европейската комисия един от основните проблеми на подобни страни са неприспособените към реформите трудови пазари. „2012-а беше лоша година на растяща безработица и влошена социална ситуация“, коментира комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор. По думите му и 2013-а няма да е по-добра, ако страните-членки не реформират трудовите си пазари и системите си за социална защита. „След няколко години на неспирна криза системите за социално подпомагане в повечето страни са изгубили голяма част от способността си да защитават доходите на домакинствата от кризата“, изтъкна още Ласло Андор, цитиран от БНТ. Той посочи, че предпазният ефект от по-ниското данъчно облагане и по-големите разходи за социални плащания – това, което се нарича автоматични стабилизатори, вече не се усеща, тъй като националните фискални политики нямат място за маневри. Необходимо е да се намерят средства за инвестиции в заетост – особено в сфери с висок потенциал като зелената икономика, информационните и комуникационните технологии и здравеопазването, както и за подобряване на квалификацията и уменията на работниците, препоръчва Европейската комисия. Тя очертава като много сериозен проблем и увеличаващите се разлики в еврозоната – където южните и периферните страни имат над 7% по-висока безработица от средната за северните. Много е намалял брутният доход на домакинствата в Гърция, Испания и Кипър, за разлика от Германия, Полша и Франция, където има растеж.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *