Нискобюджетните авиолинии удариха джакпот в кризата

Нискотарифните авиолинии намериха „сребърната жила“ в световната рецесия, съобщава Асошиейтед прес.
Докато пътниците си броят центовете и търсят по-евтини възможности за пътуване, азиатският еквивалент на Райънеър – ЕърЕйжа – и други нискотарифни авиокомпании увеличават броя на дестинациите си и купуват нови самолети, за да завземат по-голямо парче от пазара на авиоуслуги за сметка на по-реномираните си конкуренти.
Водещи авиокомпании като Бритиш еъруейзи хонконгската Катай Пасифик еъруейзотчитат загуби за първи път от десетилетия въпреки съкращаването на разходите и полетите в опит да се преборят със спада, отчитан при луксозните въздушни пътувания. Големите превозвачи, които някога напълно владееха небето, се надяват да възвърнат благосъстоянието си, когато икономиката се възстанови.
Те обаче може би ще установят, че е трудно да се върнат към нивата на растеж, отчитани преди кризата.
„Нискотарифните авиокомпании ще заемат толкова стабилни позиции на летищата и в сектора на корпоративните пътувания, че ще бъде трудно големите да си върнат позициите“, когато икономиката се възстанови, отбелязват експерти.
Големите компании, които предлагат пълна гама от услуги, бяха засегнати най-тежко, когато икономическата криза удари авиацията и полетите в първа класа.
Първокласните пътувания заемат малък дял от местата в самолетите, но носят близо 40% от приходите на компаниите.
Малките компании, предлагащи само основните услуги, устояват на рецесията по-добре.
Те използват модела на евтините услуги, който разчита на големия брой пътници и намаляване на разходите чрез мерки като поемане на най-евтините слотове за приземяване на летищата и превръщане на досега обичайните услуги като храна на борда и чекиране на багаж в екстри, които носят печалба.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *