Нобелова награда за икономика – отново за американци

 
Шведската кралска академия на науките, която присъжда наградата, посочи, че сумата от 8 милиона крони (1,2 милиона долара) е признание за „теорията на стабилните разпределения и практиката на пазарното устройство“.
Последната от шестте Нобелови награди – за икономически науки – е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в негова памет
Така завърши 111-ата Нобелова седмица.
Японският учен Шиния Яманака и британският Джон Б. Гърдън станаха носители на Нобеловата награда за физиология или медицина.
Американски учени поделиха Нобеловата награда за химия – Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка бяха отличени за изследванията, позволили да се разбере как функционират клетъчните рецептори.
Французинът Серж Арош и Дейвид Уайнленд от САЩ получиха Нобеловата награда за физика – за работата им по създаване на нови методи за измерване и боравене с отделни частици, запазвайки тяхната квантова природа – нещо, което допреди тях е изглеждало немислимо.
Китайският писател Мо Ян е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература.
Европейският съюз предизвика немалко присмех, но и емоционални поздравления, защото получи Нобеловата награда за мир.
През 2011 г. отново американци – Томас Сарджънт и Кристофър Симс – спечелиха Нобеловата награда за икономика. Те бяха отличени за  изучаването на въздействието на макроикономическата политика върху икономиката.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *