Новата седмица стартира с поредица слаби новини за икономиката на еврозоната

Новата седмица стартира с поредица слаби новини за икономиката на еврозоната. Те са свързани със сектора на индустриалното производство, където за пореден месец се наблюдава свиване на активността и дефлация, както и с пазара на труда.
През юли индустриалното производство на еврозоната се е свило с още 0,3 на сто на месечна база, след като месец по-рано бе измерен спад от 0,2 на сто. На годишна база индустриалното производство пада с цели 15,9 на сто. В същото време пък производствената дефлация засилва своя темп до 0,3 на сто на месечна база.
Предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад на индустриалното производство от 0,3 на сто и понижение на производствените цени от 0,3 на сто.
Подобни са и данните за ЕС-27, като там спадът на производството е 0,2 на сто на месечна и 14,7 на сто на годишна база.
В същото време заетостта в еврозоната е паднала с 0,5 на сто през второто тримесечие на 2009 година на тримесечна база, стана ясно от друг доклад на Евростат. На годишна база пък заетостта се е свила с 1,8 на сто.
В ЕС-27 заетостта е намаляла с 0,6 на тримесечна и с 1,9 на сто на годишна база, става ясно още от данните.
През второто тримесечие на 2009 година в еврозоната заетите са били 702 хил. души, а в ЕС-27 – 1,443 млн. души. Във всички разглеждани сектори заетостта е паднала, като изключение прави единствен секторът на услугите. Най-голям е спадът на заетостта в производството (1,7 на сто за ЕС-27) и строителството (1,7 на сто).

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *