Нова далавера на ГЕРБ: Депутат строи басейн на заграбена държавна земя

Два от тях с площ 14 и 6 декара обаче не са никакви гори, а са върху дюните, в непосредствено съседство с терена от 29 декара, от който тръгна скандалът „Дюнигейт“. И трите имота са държавна частна собственост, пише сайта „Бивол“.

С дебела червена линия е защтрихован теренът от 29 декара Дюнигейт 1.0. С дебела синя линия е отбелязан теренът Дюнигейт 2.0 от 20 декара. С тънка червена линия е отбелязана границата на защитената зона
Сделките още не са финализирани, но процедурата за отчуждаване е в ход и се очаква подпис на министъра. Не е ясно дали Найденов или заместничката му Боянова ще се осмелят да подпишат в разгара на скандала, но както самите те обясниха, новият Закон за горите ги задължава да го направят.
За два от терените заявлението за отчуждаване от горския фонд е подадено от „СЛЕ Груп“ с управители Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов. За един от терените преписката се води в полза на „Лайфстайл Холидей“ ООД, регистрирана в Несебър с капитал от 1000 лв, в която същите лица са съдружници с по 50%.
От приложените документи, извадени от регистрите на МЗХ, ясно се вижда, че заявленията за отчуждаване са подадени през 2011 г. и преписката е тръгнала тогава. Освен това „Лайфстайл Холидей“ ООД е регистрирана през май 2010 г., доста време след като Тройната коалиция е паднала от власт.
Тези нови факти опровергават напълно изявленията на Найденов и на Борисов, че схемата с отчуждаването и продажбите без търг на гори е заложена като мина от предишното правителство, а те само довършват процедурата. Възможността да се продават на безценица атрактивни държавни имоти на „правилните фирми“ е разписана в новия Закон за горите приет през 2011 г. от правителството на ГЕРБ в членовете 73, 74, 77 и 79.
Оплетен в непрекъснати лъжи Найденов днес не можа да отговори на журналистически въпрос в Несебър, колко нови процедури по очуждаване на терени от горския фонд е започнало ведомството му и в чия полза. Лъжата обаче, че след 2009 г. са били спрени старите процедури, а нови не са започвани вече е разобличена и корупционната схема е разкрита от Биволъ. Вчера изнесохме факти и за придобити по същия порочен начин терени от фирма свързана с президента Плевнелиев. Биволъ разполага с точна информация, че има още доста прикрити процедури в МЗХ, които в момента са в ход за продажби на горски терени около Несебър и превръщането им в строителни площадки. Едва ли правителството на ГЕРБ само ще извади и покаже на обществеността тези тъмни схеми, които силно накърняват държавния и обществен интерес в полза на приближени икономически субекти. Биволъ обаче ще продължи да прави това, за да осветлява престъпните действия на властта.
Вече категорично е ясно, че ведомството на Мирослав Найденов е започнало напълно нови процедури по отчуждаване на гори по заявление на инвеститори през 2011 г. Засега не се знае точно колко от тях са за апетитните терени по морето и в планините, но известните до момента „отчуждители“ се оказаха без изключение свързани с властта.
Към момента няма данни на каква цена съдружниците на кумеца на Цветанов се канят да придобият терените, но със сигурност процедурата им позволява да ги вземат без посредници. Няма и причина цената да е по-висока от тази, която е платена за съседния терен, от който тръгна скандала. Разследването на Биволъ показа, че той е продаден от държавата първо на лицето Димитър Петров по 20 лв/кв, а на следващия ден „СЛЕ Груп“ го купува по 120 лв/кв. при пазарни цени от 200 лв/кв. и нагоре.
Инвестиционният проект върху дюните нарастнал четворно, но ОВОС не му е нужен
СЛЕ Груп брои 4 млн. лева за 29 декара дюни на 28.11.2012. За по-малко от месец фирмата успява да си извади разрешения за строеж.
На 11.12.2012 в Общински съвет Несебър е внесен проект за „Еднофамилни жилищни сгради и жилищна сграда за сезонно обитаване с обекти за обществено обслужване – етапно изграждане, етап 1,2,3 и 4“. Проектът е окомплектован с комплексен доклад от консултантска фирма „Карел Консулт“ ООД.
Проектът обаче е върнат от Експертния съвет на Община Несебър на 12.12.2012, тъй като екооценката, издадена на лицето Димитър Петров през 2007 г. вече е изтекла.
На 17.12.2012 СЛЕ Груп се сдобива с нова екооценка, подписана от директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев.
Първата съгласовка с РИОСВ е станала още на 02.08.2007 г. Тогавашният шеф на екоинспекцията Симеон Симеонов е издал Решение, че проектът за бъдещо строителство няма нужда от предварителна екооценка. Още тогава са нарушени основни принципи на защитените зони. Проектът съгласуван от РИОСВ преди 5 г. е за 30 къщи и 400 обитатели. Това дава възможност за продължаване на процедурата. Тогавашната ВРИД Кметица на Несебър Магдалена Мандулева подписва Заповед 590 още на следващия ден 03.08.2007 г., с която одобрява ПУП-план за застрояване на имота с дюните. Интересното е, че Мандулева е бивш шеф на Горското стопанство в Несебър и като такава много добре е запозната с горските терени, към които спадат и въпросните дюни. Както писахме окончателната продажба на държавната земя става на 27.11.2012 г, а на следващия ден теренът е препродаден на съдружниците на кумеца на Цветан Цветанов. МЗХ и МОСВ на ГЕРБ не само, че не спират порочната процедура, но правят всичко възможно за нейното успешно финализиране. Както стана ясно от други разследвания, това не е прецедент.
Мераците на новия собственик вече са много по-мащабни: 124 еднофамилни къщи за общо 1800 обитатели. Според обичайната практика по българското черноморие не се предвижда строеж на пречиствателна станция за отпадъчните води от тези 1800 почиващи, а просто заустване в морето. Решението на РИОСВ Бургас е безпрецедентно и показва нагледно как действа порочната практика по безумното презастрояване на Черноморското крайбрежие и ролята на държавните институции които са отговорни уж за „опазването“ на околната среда и защитаването на природните дадености.
Тази трансформация на проекта от 400 на 1800 обитатели въобще не впечатлява РИОСВ. Без да му мигне окото, Бойчо Георгиев (бивш служител на Лукойл, считан за назначение на Валентин Златев, с протекцията на бургаския кмет Димитър Николов) издава удостоверение за новите параметри на строежа, в което пише, че няма нужда от ОВОС. Подобно увеличение на потенциалните обитатели и постройки би превърнало бъдещия квартал в пренаселено гето, смятат специалисти по строителен надзор. При това в документа ясно е отбелязано, че теренът попада в защитената зона „Ахелой-Равда-Несебър“. Според Председателя на УС на „Зелени Балкани“ Тома Белев издаването на подобно решение е абсолютно недопустимо. „Зоната на тези терени категорично попада в обхвата на „Натура 2000″, тъй като ние сме правили определенията за териториите“, сигурен е Белев. Според никакви еконормативи не може да бъде одобрен подобен проект в защитена зона, а още повече без никаква екооценка, категорични са екоспециалистите.
Снабдена с новото удостоверение от Бойчо Георгиев, СЛЕ Груп получава одобрение от Общинския екпертен съвет Несебър на 19.12.2012, а само два дни по-късно, на 21.12.2012 е издадено и разрешението за строеж. На 29.12.2012 багерите вече заравняват дюните.
Приемственост: От Батко и Братко към Цецо и Кумецо
Кой все пак владее „СЛЕ Груп“? От началото на скандала никой не успява да се свърже с управителите Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов, които се оказаха съдружници с кумеца на Цветанов в друга фирма. Опитите да се получи информация за физическите лица зад холандския собственик „AMST Holding“ през холандския фирмен регистър стигат до адвокатска кантора, която крие реалните акционери.
Интересни връзки излизат обаче от консултанта „Карел Консулт“. Собственикът му Павел Латунов е бил член на съвета на директорите на малко известния Югоизточен приватизационен фонд от Нова Загора. През 2008 г. този фонд има дялове и участва в бордовете на доста предприятия в сливенско. Сред тях е и скандалната строителна фирма „Биндер“ на Батко и Братко, която при Тройната коалиция получи обществени поръчки за 100 млн. лева. В нея фондът има 38% от капитала.
Друг интересен факт е, че в съвета на директорите на Югоизточен холдинг, който наследява Югоизточен приватизационен фонд влиза известният производител на пилета „Градус 1“. Вероятно е чисто съвпадение, че тази фирма притежава терени на същите дюни като „СЛЕ Груп“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *