Нова минимална заплата в Русия

Държавната дума (долната камара на парламента на Русия) одобри предложен от правителството законопроект за увеличаване на минималната работна заплата до 13 890 рубли (около 166 евро, 332 лева), информира „Новости“.

Над 100 безплатни изображения за Рубли и Пари

Второто четене на документа мина на 26 октомври. В първоначалната редакция се предполагаше, че минималната заплата ще бъде 13 617 рубли на месец, но руският президент Владимир Путин предложи да се увеличи с 8,6% – т. е. по-високо от инфлацията. По аналогичен начин той увеличи и екзистенц минимума, които през следващата година ще възлиза на 12 654 рубли, информира pariteni.bg.

Финансовата подкрепа за поправката на руския държавен глава е предвидена в проекта за федерален бюджет за периода 2022-2024 г.

istock
istock

В съответствие с методологията, приета през 2020 г., минималната работна заплата е 42% от средната заплата (половината от руснаците получават повече от тази сума, другата половина – по-малко) за предходната година, изчислена от Росстат.

Припомняме, че минималната работна заплата в България към момента е 650 лева, но се обмисля да бъде увеличена през следващата година.

               financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *