Нова политическа криза в Либия

Мустафа Абу Шагур призова за формиране на „извънредно правителство“, състоящо се от едва 10 министерства, информира “Би Би Си”.
 
Генералният национален конгрес (The General National Congress – GNC) гласува със 125 “срещу” и 44 “за” предложението, а 17 души се въздържаха. Шагур беше първият свободно избран премиер на Либия, след свалянето миналата година на полк. Муамар Кадафи.
Шагур беше вицепремиер повече от година, при управлението на временния лидер Абдурахим Ал Кеиб. GNC разполага с три – четири седмици, за да избере нов премиер.
Второто и последно предложение на Шагур се състои от 10 министерства, за разлика от 29, които беше предложил миналата седмица. Преди гласуването той заяви пред конгреса, че това предложение няма да доведе Либия до регионализъм. Шагур призова членовете на конгреса “да поемат своите отговорности в този исторически момент“.
Първата подредба на кабинета бе отхвърлена на 4 октомври, с мотива, че не представлява важни региони и липсват квалифицирани членове. Някои градове като Зауия, Бенгази и Мизрата, са загубили много бойци по време на размириците, които доведоха до свалянето на Кадафи, и настояват за по-голямо представителство в новото правителство.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *