Новите конституционни съдии полагат клетва

Сигурно е, че днес – в присъствието на президента, председателя на Народното събрание и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, клетва ще положат не по-малко спорния Анастас Анастасов, Борис Велчев и Георги Ангелов.
Венета Марковска беше избрана със 127 разноцветни политически гласа. Призивите да се изследват спорни моменти от биографията й бяха парирани от правната комисия и неглижирани от парламента преди и седмица след избора. ЕК и президентът се оказаха най-настойчивите около настояването, че около избора има съмнение, несъвместимо с най-престижната юридическа позиция. Скандалът ескалира и така дни преди днешната клетва почти единодушно беше повтарян призивът Марковска да не полага клетва.
Около нея много се говори, има напрежение. В случая най-достойното би било тя сама да не отиде да се закълне. Молбата ми е да се оттегли, след като създаде такъв огромен шум, коментира тогава премиерът Бойко Борисов.
Правосъдният министър Диана Ковачева пък каза: Репутацията на нито един човек не може да бъде по-важна от репутацията на една държава.
Не може в Конституционния съд да бъдат избирани хора, ако има и капчица съмнение за тяхната репутация. Те са върховният морален стожер, символ на справедливостта в една държава, каза от своя страна президентът Росен Плевнелиев.
В 9.30 ч. започва заседанието на ВСС с първа точка – оставката на Венета Марковска като магистрат, освен ако не бъде оттеглена преди това. В 11 ч. е полагането на конституционната клетва с или без участието на Венета Марковска.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *