Новите милионери: Земеделци и ЕТ

Мъж между 42 и 60 г., който е земеделец или едноличен търговец (ЕТ). Това е профилът на новия български милионер.В топ 10 на най-богатите влизат и хората, упражняващи свободни професии -адвокати, нотариуси, лекари.

Първите десет най-заможни българи са изкарали общо 147 млн. лв. през 2012 г. От тях само 10,6 млн. лв., или 7,2%, садоходи отработни заплатии от участие в управлението на компании, сочат данните от данъчните декларации, подадени в Националната агенция за приходи.

Парите на родните милионери са основно от сделки за прехвърляне на права и имущество.От подобни разпродажби десетимата най-богати са получили 44 млн. лв., което е 30% от доходите им за годината.

Първите 10 от милионерите в България с най-високи доходи са изкарали общо 147 млн. лв. за година. От тях само 10,6 млн. лв., или7,2% са доходи отработни заплатии от участие в управлението на компании.

Това сочат данните от подадените в Националната агенция за приходи декларации за получените доходи през 2012 г.

От сделки за прехвърляне на права и имущество топ 10 на милионерите са получили 44 млн. лв. за година. Това представляват 30% от доходите им.

Оказва се, че преобладаващата част от личните доходи на най-богатите българи идват от работа като земеделски производители, упражняване на свободни професии или от дейността им като еднолични търговци.

Първите 10 от милионерите с най-високи доходи са мъже на възраст между 42 и 60 години.

Милионерите ни са станали още по-богати през миналата година.Общо 248 българи са обявили, че са изкарали над 1 млн. лв. през 2012 г., като техните доходи са общо 587 млн. лв.

През предходната 2011 г. над 1 млн. лв. са изкарали 254 души, но общите им доходи са били с 90 млн. лв. по-малко. Така се оказва, чеобщата сума на доходите над милион нараства със 17,4% за година. 111 от хората, спечелили над милион през миналата година, са с постоянен адрес в София.

На второ място е Варна с 30 милионери. След това се нареждат Добрич с 16 души и Стара Загора с 11 души, изкарали над милион за година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *