Новите Нобелови лауреати за икономика

От ляво на дясно: Абхиджит Банерджи, Естер Дуфло и Майкъл Кремер. Източник: Nobel Media

Абхиджит Банерджи, Естер Дуфло и Майкъл Кремер са спечелили Нобелова награда за икономика, благодарение на експерименталния си подход за облекчаване на световната бедност.Новите Нобелови лауреати за икономика.

Източник: Нобелов комитет

Абхиджит Банерджи, Естер Дуфло и Майкъл Кремер са спечелили Нобелова награда за икономика, благодарение на експерименталния си подход за облекчаване на световната бедност.

„Изследването, проведено от лауреатите на икономически науки през 2019 г., значително подобри способността ни да се борим с бедността „, заяви в понеделник комитетът за Нобелови награди.

Дуфло, която е омъжена за Банерджи, става втората жена-носителка на наградата 50 години след като е била връчена за първи път. На 46-годишна възраст тя е и най-младият носител на наградата.

Комитетът посочи как техните изследвания разделят често отговорната задача за справяне с бедността на „по-малки, по-лесно управляеми въпроси“, свързани например с образованието или здравеопазването.

В резултат на едно от техните проучвания повече от пет милиона индийски деца са се възползвали от програми за коригиращо обучение в училищата.

Роден в Индия, 58-годишният Банерджи е американски икономист, а Дуфло е американка от френски произход. Съпрузите преподават в Масачузетския технологичен институт (MIT), където са съоснователи на Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab.

Третиян носител на наградата – Майкъл Кремър е икономист с диплома от Харвард и е печелил няколко награди, включително MacArthur Fellowship за приноса си за развитието на световната икономика.

Дуфло заяви в понеделник, че е изключителна чест да получи наградата, отбелязвайки, че е напълно неочаквано за нея. Тя обясни, че подходът им е да „разгледат проблемите поотделно и да ги изследват възможно най-научно“.

През 2018 г. Кралската шведска академия на науките присъди наградата на двама икономисти – Уилям Нордхаус и Пол Ромър за интегриране на изменението на климата и технологичните иновации в дългосрочни макроикономически анализи, информира infostock.bg.

Наградата за икономика се връчва от 1968-ма година и не е била първоначално в групата на петте науки, за които са се присъждали награди, според на завещанието на шведския индустриалец Алфред Нобел от 1895-та година. Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901 г., пет години след смъртта на Нобел.

Всяка награда може да бъде връчвана най-много на трима номинирани. Наградите вкрючват: златен медал, диплом, удължаване на шведското гражданство и парична сума. През 2006 г. паричната сума е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,37 милиона долара. В началото е замислено с пари от наградата да бъде спонсорирана бъдещата работа на наградените, но в днешни дни повечето учени вече са преустановили дейността си в момента на тяхното награждаване.

Ако има двама победители в една категория, наградата се разделя поравно между тях. Ако победителите са трима, награждаващият комитет има правото да раздели поравно наградата между тримата или да даде половината на единия, а по една четвърт на другите двама. Честа практика е лауреатите да даряват парите в полза за научни, културни или хуманитарни дейности.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *