Новият завод на „Девня цимент“ за 160 млн. евро вече е изграден

Новата производствена линия за 160 млн. евро на „Девня цимент“ вече е изградена и към момента текат тестовете, преди да заработи официално, като откриването й ще бъде идната пролет. Това обявиха от циментовия завод при откриването на новия Международен център на Уникредит Булбанк в София, където са използвани новите прозрачни циментови панели на „Девня цимент“ (виж съседния текст). Голямата инвестиция идва в едни тежки години за пазара на цимент, който е наполовина в сравнение с годините преди кризата и сриването на имотния пазар. Въпреки това собственикът на девненското предприятие очаква съживяване на пазара и повишаване на конкурентоспособността на компанията, което ще й помогне за по-добро представяне и на чуждите пазари.

„Това е дългосрочна инвестиция и ние ще бъдем готови да се възползваме повече от другите при възстановяването на пазара. Може би не през 2015 г., но през 2016 г.“, заяви Карло Пезенти, главен изпълнителен директор на Italcementi Group, която е собственик на завода в Девня и на „Вулкан цимент“ в Димитровград. Ръстът на пазара се очаква да дойде като комбинация от нуждата от инфраструктура и необходимостта от повишаване на енергийната ефективност на сградите и общото съживяване на икономиката.

Започване на чисто
Новата линия е част от проект за реконструкция и модернизация на инсталацията за производство на клинкер и цимент в завода „Девня цимент“. Компанията взима решението преди около 6 години. Строителството на новото предприятие започна през 2012 г. Генералният изпълнител на проекта е китайската компания Sinoma CBMI, която има пълен договор за проектиране, снабдяване и изграждане.

От „Девня цимент“ обясняват, че се използват най-добрите налични техники в производството на цимент. „Безбройните икономически и екологични ползи включват значително намаление на въглеродните и други емисии, намаление на потреблението на енергия и вода, подобряване на енергийната ефективност и нулево генериране на отпадъци. Новите инсталации ще имат възможността да използват алтернативни горива, включително модифицирани горива (RDF) и биомаса“, продължават от там. Тя на практика представлява нов завод, като след приключването на тестовете старата фабрика ще спре работа.

В очакване на растежа

„С дневен производствен капацитет от 4000 тона проектът е един от най-големите по рода си в Европа“, изчисляват от циментовия завод. Новото производство ще бъде 70% за местния пазар и 30% за износ. Фокус на компанията са страните от Черноморския регион и най-вече Румъния, Русия и Турция, където компанията през 2010 г. е продала инвестициите си там. Или новата линия ще е възможност за групата да се върне на турския пазар като вносител. На българското поделение се дължат 8% от бизнеса на италианския производител.

Към момента производството на цимент в страната е около 2.1 млн. тона (през 2008 г. българските производители на цимент произведоха 4.8 млн. тона). Има три производителя на цимент, като освен Italcementi Group, която е с 33% пазарен дял, другите са „Плевенски цимент“ и „Холсим България“ (бившият „Белоизворски цимент“), собственост на Holcim и „Златна Панега цимент“, закупени от гръцката Titan. Отделно има около 17-18% внос, който е основно от Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *