Новият собственик на „Слънчев ден“ иска да го свали от борсата

След като дружество на Ангел Палийски придоби контролния пакет в „Слънчев ден“ от Георги Гергов, новият собственик възнамерява да отправи търгово предложение и да свали курортната компания от фондовата борса. Това става ясно от съобщение, изпратено от „Съни тур“ (притежаващо 95.39% от акциите) на вниманието на самото публично дружество, акционерите му, борсата и Комисията за финансов надзор (КФН).

Резултат с изображение за слънчев ден

Новината идва ден преди насроченото за 26 февруари общо събрание на „Слънчев ден“, на което по дневен ред трябва да се гласуват промени в управлението на дружеството. На теория новият собственик не би трябвало да може да гласува, преди да е отправил търгово предложение, и КФН би трябвало да му е наложила забрана. Дали това се е случило ще проличи от протокола от събранието.

От регулатора в продължение на месец и въпреки напомняне от страна на вестника не отговориха на отправените от „Капитал“ въпроси дали промяната в контрола е оповестена надлежно, дали следва да се отправи търгово предложение и дали „Съни тур“ може да гласува преди това.

Опит за саниране

Не е ясно дали днешното лаконично съобщение е опит да се поправи липсата на търгово предложение в нормативния срок. Със сигурност обаче изказаното намерение за такова не постига търсената от закона защита за инвеститорите. Съобщението не съдържа нито срок, нито цена, нито обосновка, а освен това и самото търгово подлежи на одобрение от КФН. Възможен вариант е чрез това съобщение новият собственик да иска да привлече миноритарните акционери да гласуват по дневния ред и промените да минат и без гласовете на „Съни тур“.

Новият борд на компанията ще бъде съставен от трима души. Двама от тях са партньорите на Палийски в „Амадеус – Ей Си Джи“, което придоби от Гергов 100% от „Съни тур“ – Сашо Шилегов и Георги Карадимов. Третият е досегашният управител на „Съни тур“ и негов представител в курортното дружество Деница Колева. Тя се появи в компаниите на Гергов през август 2018 г. първо като прокурист, а после и като втори управител, явно като представител на интересите на купувача. От тримата тя има най-солиден опит в туризма. До 1999 г. е била търговски представител на Neckermann и Thomas Cook, а след това управител на туроператора „Елит тур“. Другите двама са посочили в биографиите си като опит „Амадеус – Ей Си Джи“.

„Амадеус – Ей Си Джи“ е основано през 2005 г. от Ангел Палийски, който тогава е едноличен собственик, а Шилегов и Карадимов са управители. Компанията наследява дейността на съществуващата още от 90-те като едноличен търговец „Амадеус – Ангел Палийски“. Към днешна дата тримата са съдружници и управители, като Палийски и Шилегов имат по 42%, а Карадимов – останалите 16%. Компанията се занимава с ресторантьорство, като от регистрите се вижда, че през годините е управлявала бистро, регистрирано като преместваем обект, в Слънчев бряг. Явно има и други обекти, тъй като през летния сезон наетите й служители достигат над 150 души, а годишните обороти са около 2 млн. лв.

Изглежда, идеята това да бъде новият собственик на курорта на Гергов е била поне от началото на 2018 г., защото още през май именно „Амадеус – Ей Си Джи“ спечели концесията на плажа „Слънчев ден“ пред хотелите, информира в.Капитал.

Извън няколко срока

При липсата на разяснения от КФН не е ясно точно с колко компанията на Палийски е просрочила търговото предложение. Прехвърлянето на „Съни тур“ е станало още на 12 октомври 2018 г., дни след като общинският съвет на Варна реши и правителството осигури средства да се изкупи за баснословните 43 млн. лв. от Гергов така известната „Дупка“ – 3 дка имот в центъра на града, където заради археологически находки не може да се строи. Засега не е ясно дали сумата се е озовала в „Слънчев ден“ и съответно е за новия собственик или в друго дружество на Гергов.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *