Новият турски данък ще изненада неприятно туристите

Въвеждането на данък за престой в турски хотели ще бъде неприятна изненада за туристи, които вече са предплатили почивките си за Турция за 2020 г. Това заяви ръководителят на Федерацията на турските хотелиери Осман Айък, цитиран от ТАСС.Новият турски данък ще изненада неприятно туристите.

Резултат с изображение за турция истанбул

Той посочи, че събирането на данъка от туристи, които вече са платили почивките си, може да бъде проблемно за туроператорите, информира expert.bg.

Гостите ни са платили за почивки за 2020 г. още преди решението за въвеждането на данъците за престой в хотели. Това ще се превърне в истинска неприятна изненада за тях. По закон ще трябва да налагаме този данък на клиентите ни, посочи Айък.

На 7 декември в турския Държавен вестник (Resmi Gazete) бе публикуван законът, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган. Законът съдържа изискване за въвеждане на допълнителен данък от 2% за престой в хотели на територията на страната.Новият турски данък ще изненада неприятно туристите.

Първоначално – от 1 април до края на 2020 г., данъкът ще бъде в размер на 1%. Хотелиерите ще трябва да го маркират в сметките на клиентите за престоя им в хотел. Президентът има правомощия с указ да го намали наполовина или да го увеличи двойно.

Данъкът ще бъде налаган за престой в хотели, мотели, апартаменти, къщи за гости и къмпинги. Законът важи и за посещения в развлекателни паркове, аквапаркове, ресторанти към хотели и др. Данъкът няма да бъде налаган за престой в студентски общежития, пансиони и почивни станции за учащи.

Против новия данък се обявиха не само хотелиери, но и редица турски политици, главно представители на опозиционната Народнорепубликанска партия. Инициатор за въвеждането на налога е управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.Expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *