Новият шеф на БАИ очерта модела на идеалния инвеститор

Интересуват ни по-скоро инвеститори, които планират периодът на инвестицията да е минимум 10 години, с намерение за планово развитие – по-умерено в началото, но по-трайно, свързано с повече заетост – това е моделът на идеалния инвеститор. Това заяви новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов на среща с журналисти.

По думите му към момента инвестициите са в размер около 700 млн. евро по данни на БНБ за периода януари-юни тази година. За същия период на миналата година размерът е бил около 1,1 млрд. евро. Най-точно тази статистика ще бъде през март идната година, тъй като сега търпи развитие, коментира Младенов. Той посочи, че в момента се водят разговори с два потенциални инвеститора – от Швейцария и от Германия, в сферата на автомобилостроенето, по-конкретно за изработване на компоненти за автомобили.

Винаги съм искал една агенция да е по-активна, креативна, да има повече информация, която да даде на инвеститорите и това ще бъде основната дейност на БАИ, обеща новият директор. Той отбеляза, че е изискал от Министерството на икономиката да им предоставят докладите, които се подават от търговските представители към министерството. От тях ще бъде изготвен цялостен доклад, на базата на който ще се публикува месечен бюлетин на сайта на Агенцията и ще бъде изпратен към съответните представителства и към инвеститорите, които се интересуват от моментното състояние на икономиката и инвестиционния климат в България.

Светослав Младенов отбеляза още, че усилията на агенцията ще са насочени и към местната власт, и към отделните министерства. Изпратени са писма с искане всички те да представят инвестиционните си проекти, за да се изработи инвестиционен каталог на България. Младенов се надява каталогът да бъде издаден в рамките на месец и половина.

Друго приоритетно направление е подобряване на комуникацията с вузовете. Към момента не знам някой да е предприел действия да запознае младите хора, които са последна година в университета, какво представлява БАИ, коментира Младенов. По думите му основната цел е тези хора да станат посланици на инвестиционния климат на страната в България и в света.

БАИ ще се стреми да излезе от територията на България, за да запознае по-широк кръг инвеститори с условията у нас, заяви Младенов. Той отбеляза, че Агенцията вече е част от Световната асоциация на инвестиционните агенции и има възможност да влезе в тримесечния бюлетин, който издава асоциацията. Това ни дава възможност да рекламираме страната като инвестиционна дестинация в над 140 държави, отбеляза директорът.

Младенов говори и за проекта на БАИ по ОП „Конкурентоспособност“, по който и в момента се работи. Той е стартирал през 2009 година и приключва 2012, а сумата в размер на 21 млн. лв. не е усвоена напълно. Настоящото ръководство на БАИ е постигнало отсрочване с последните възможни 4 месеца за довършването на проекта, като за това време трябва да усвоят малко над 12 млн. лв. По думите на Младенов това практически е невъзможно. Досега е имало абсолютна пасивност, бавна процедура и недобре организираната работа, коментира директорът. Средствата, договорени за популяризиране на България зад граница, са малко над 3,5 млн. лв., от които са усвоени малко над 1,2 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *