Новият шеф на СБ иска да служи на най-бедните

Петдесет и две годишният лекар и антрополог, който е назначен за 5 години начело на Световната банка, досега оглавяваше колежа Дартмут в САЩ, а преди това ръководеше катедра в Харвард, отдел в Световната здравна организация (СЗО), а също неправителствената организация „Партньори в здравеопазването“.
В кратко изявление пред централата на банката той посочи, че встъпва в длъжност „със смирение“, като обеща да продължи да работи в партньорство с правителствата, организациите от гражданското общество, частния сектор и най-вече „хората, живеещи в бедност, на които ние се стремим да служим“.
„Ще продължим да работим, проявявайки иновативност и точност в нашите анализи, както и голяма жар“, подчерта Ким, припомняйки, че Световната банка има две успоредни цели: да придаде динамика на икономиката и да изкорени бедността. Ким поема поста от своя сънародник Робърт Зелик, след като беше изправен пред необичайната конкуренция на нигерийската министърка на финансите Нгози Оконджо-Ивеала.
Учредена на конференцията от Бретън-Уудс, подобно на Международния валутен фонд (МВФ) през 1946 година, Световната банка наброява 187 страни членки и към края на юни 2011 година отпуснатите от нея кредити възлизаха на 258 милиарда долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *