Нови мотриси за 1.3 млрд. лв. иска БДЖ

Нови мотриси има предвидени в прогнозните бюджети за инвестиции в технологично обновление на БДЖ. Сумите са огромни – става въпрос за инвестиция между 800 млн. и 1,3 млрд. лева. 

Това заяви Владимир Владимиров – изпълнителен директор на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД, по време на брифинг, на който бе представен проект за поръчка на нови мотрисни влакове. Владимиров обясни, че заради този проект е подготвен специален доклад, разработен от 3 университета – УНСС, Технически университет и Висшето транспортно училище, заедно с експерти на БДЖ, НКЖИ и представители на Министерство на транспорта.

„Този документ е огледал всички възможни страни на това как трябва да изглежда в следващите години влаковият парк на БДЖ, какви трябва да му бъдат общите технически параметри, какъв пътникопоток може да спечели БДЖ, след като подобри конкурентоспособността си на пазара и какъв комфорт трябва да предложи на клиентите си. На тази основа колегите от „Пътнически превози” са готови да стартират обществена поръчка за доставка на нови мотрисни влакове”, обясни Владимиров, цитиран от „Фокус“.

По думите на изпълнителния директор на железопътния холдинг  условно инвестицията в технологичното обновление на железницата може да бъде разделена на два етапа.  „През първият се предвижда да бъдат закупени 41 мотрисни влака, а през вторият – 44. Минималната сума, необходима на „Пътнически превози, за да може да реализира първият етап, е 380 млн. лева”, допълни Владимиров и подчерта, че след стартирането на процедурата се очаква първите нови влакове да се движат по релсите на България в края на мандата на правителството.

„По-нататък е необходимо да се вземат решения на правителствено ниво, за да бъдат осигурени средства и за втория етап”, коментира изпълнителният директор на дружеството. „Второто важно нещо, е че БДЖ върви уверено по пътя към изчистване на дълговете, едно изключително тежко бреме за железницата. Към днешна дата са извадени повече от 600 млн. лева за обслужване на тези дългове и всички допълнителни разходи, свързани с тях”, допълни той.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *