Нови правила за полетите в Европа

Европейският съюз въвежда нови правила за въздухоплаване в условията на продължаваща активност на исландския вулкан. Това цели да ограничи нарушаването на разписанията и да въведе по-гъвкав режим на пътуване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Предвижда се създаване на Европейски център за комуникация при кризи, който трябва да осигури по-премерена реакция при ситуации като разнасянето на облака вулканична пепел над Европа, заради което през април за няколко дни беше затворено за полети почти цялото въздушно пространство на Европа.
Новите правила са съгласувани с Европейската агенция за авиационна безопасност и Евроконтрол – агенцията за управление на въздушния трафик. Те ще дадат на страните членки по-голяма свобода да решават как да контролират въздушното си пространство, с което ще се намали броят на отменените полети, като се запази най-високо ниво на безопасност.

Европейското въздушно пространство ще бъде разделено на четири зони, вместо съществуващите досега три, като те ще се осъвременяват на картата на всеки шест часа. В новата „сива“ зона ще бъдат разрешени полети при определени условия, с което ще се даде по-голяма възможност на местните компетентни органи да вземат решения според собствената си преценка.

Така националните агенции за контрол на въздухоплаването ще могат да оставят отворени за полети части от въздушното пространство на своите държави, които иначе биха били затворени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *