Нови продукти с принос към енергоефективните сгради

„Ксела България“ пуска на пазара у нас новите блокчета YTONG extrA+ – висок клас топлоизолационна зидария, създадена за нуждите на съвременното устойчиво строителство, съобщиха от компанията. Материалът постига коефициент на топлопроводност 0.09 W/mK, т.е с над 40% по-нисък от този на сухата чамова дървесина.
YTONG extrA+ осигурява всичко необходимо за фасадата на дома и го прави независим от капризите на времето, цените на енергията и влиянието на околната среда. Еднослойна зидария с дебелина само 30 cm има коефициент на топлопреминаване по-нисък от референтната стойност за външни стени, посочена в Наредба № 7 за енергийна ефективност. Изпълнената по този начин фасада защитава от студа колкото двадесет родопски одеала, или колкото слой с дебелина 12 cm от чиста вълна. Подобно на нея фините въздушни пори на YTONG extrA+ задържат топлината, но пропускат въздух и водни пари. Стените от YTONG „дишат“, като по този начин спомагат за поддържането на оптимална влажност в помещенията и създават здравословен микроклимат.
На пазара вече се предлагат и минералните топлоизолационни плочи YTONG Multipor. Те се произвеждат от природните суровини пясък, вар, цимент и вода. Благодарение на техните предимства, се улеснява монтирането ими значително се съкращават част от процедурите. YTONG Multipor намира приложение както за външна, така и за вътрешна изолация на стени и тавани, което може да бъде от полза при саниране на сгради паметници на културата.
Сградите, построени с новите YTONG extrA+ и YTONG Multipor, могат лесно да постигнат най-високия клас по енергийна ефективност. Топлоизолационната зидария от YTONG extrA+ позволява да се избегнат скъпите и нетрайни изкуствени изолации по фасадите, като при това сравнително тънките стени увеличават чистата жилищна площ. Решен е и проблемът с топлинните мостове, породени от разположените по фасадите стоманобетонни греди и колони. Благодарение на уникалната обработваемост на новия продукт те могат да се вградят в стените по такъв начин, че да предотвратят загуби на топлина през зимата и прегряване на помещенията през лятото. Така кондензът и мухълът остават в миналото.
YTONG extrA+ с класически средства задоволява строгите съвременни изисквания към строежите. Фасадите се защитават от дъжд и сняг само с традиционни мазилки и за разлика от синтетичните изолационни системи са устойчиви на удари и вятър и не стареят. YTONG extrA+ е носител на най-високия европейски клас по реакция на огън. За разлика от органичните строителни продукти, които при високи температури отделят токсични газове, YTONG extrA+ осигурява пожарозащита, превишаваща в пъти изискванията на нормите.
Във връзка с пускането на новите си продукти Ксела България обяви, че започва национално турне с демонстрации и обучения, пресконференции и хепънинги в градовете София, Благоевград, Варна, Бургас, Русе, Пловдив и Враца.
YTONG в България
Първото производство на YTONG в България започва през 1994 г. Ксела България ЕООД, част от Xella International, е единственият производител на продукта у нас. YTONG се произвежда от екологично чисти суровини – пясък, варовик, гипс и вода. Производствената технология е ориентирана към снижаване на енергоемкостта и допринася за запазване на екологичния баланс на планетата. YTONG е подходящ за жилищни, административни, индустриални и селскостопански сгради.
Xella International GmbH е една от най-големите компании за строителни материали на немския и европейския пазар със седалище в Дуисбург, Германия. За нея работят около 7900 работници и служители в над 30 страни. Освен фабриките в Европа, Xella разполага с големи производствени мощности за YTONG в Мексико, Чили, Русия, САЩ и Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *