Експертът: Нови схеми за кражба от банкови карти

Експерт в сферата на защита на кредитни и дебитни карти предупреди за нови измами за източване на банкови карти с безконтактен ПОС-терминал. Според него всичко това може да се случи и в  градския транспорт, стига крадецът да е близо до жертвата  – до 30 сантиментра.

Източването на пари от банковата карта става чрез карта с ПОС-терминал, която се разчита от скрити четци и така се извършва незабелязаната  трансакция. Това са законни устройства, регистрирани в чужди държави, разказа IT специалистът Камен Несторов. По думите му се теглят се малки суми, в повечето случаи по 20 лв., които човек не може да си спомни кога е похарчил.
„В България са направени измами между 7 и 8 милиона лева, което разпределено на населението, се пада по около лев на човек. Трудно е да се прецени дали трансакцзията е станала със съгласието на клиента или без него”, казва Камен Несторов,  IT специалист и инженер. По думите му този скрининг краде информация от магнитната лента от картата ни.
„Измаменият клиент на банката може да получи СМС, че е теглена сума от неговата сметка, но неговите данни може да са отишли на другия край на света”, добави специалистът.

С протектор за безконтактна карта може да се предпази банковата карта, както и ПИН-кода. Той е малък и специален, може да пази портмоне, като блокира тегленето на пари, казва Камен Несторов.
Измамниците източват парите ни и от банкомати на банки в кабинки с денонощен достъп, в които се влиза с карта.
Става въпрос за допълнителен скрининг. Приплъзгвайки картата си, където са част от вашите данни, които служат, за да влезете в банката. Този скимер се слага до входната врата и остава почти незабелязан за обикновените хора. Престъпните групи са доста умели. Обикновено се монтират миникамери, които са сложени близо до банкомата и записват вашия ПИН-код, каза още Камен Несторов, IT специалист и инженер. По думите му прикриването на ПИН-кода с ръка  не е достатъчно надеждна защита, защото не се знае къде в „устата“ на банкомата са инсталирани тези скрити миниатюрни камери.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *