Нови финансови инструменти

©Shutterstock

Когато през есента на 2011 г. България беше изправена пред сериозен риск от загуба на средствата по Програмата за развитие на селските райони заради слабо усвояване, земеделското министерство предприе ход за преразпределение на парите по нея. Официалното искане, изпратено до Брюксел, беше за създаване на гаранционен фонд с пари от програмата, който да подпомага съфинансирането на проекти, изпълнявани по нея. Макар и това да беше опит да се ограничи рискът от неусвояване на европарите, мотивите, с които беше официално защитен новият фонд, звучаха логично. В условията на криза все повече производители и потенциални кандидати за евросредства имат проблем с осигуряването на кредити за съфинансирането на проектите и подобен финансов инструмент би им бил от полза. Заради тромавите процедури настоящият фонд едва ли ще постигне висока ефективност. Първата част от банките, които да работят с него, бяха избрани едва в началото на тази година, като през лятото се проведоха и още две процедури за подбор.

Натрупаният до момента опит обаче вероятно ще бъде полезен в следващия програмен период. Причината е, че след 2014 г. се планира още в самото начало на новата програма да бъде създаден гаранционен фонд, чиято цел ще бъде същата – да бъде в полза при осигуряване на съфинансирането на проекти. В допълнение ще бъде заложен и втори финансов инструмент – спомагателен фонд, който пък ще служи за подпомагане на фермерите в кризисни години.

Нов гаранционен фонд

Според плана на земеделското министерство още в самото начало на следващата Програма за развитие на селските райони ще бъде създаден гаранционен фонд с пари от нея. Неговата цел ще е да подпомага потенциалните кандидати при осигуряване на съфинансирането чрез издаване на гаранции и контрагаранции по кредити. Според зам.-министъра на земеделието Явор Гечев планът е новият фонд отново да бъде управляван от Българската банка за развитие, която съответно да сключи споразумения и с търговските банки. За разлика от настоящия фонд, който служи за гаранции по три от мерките на програмата, очакванията са новият да има по-голям обхват и на практика да важи за всички инвестиционни схеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *