Новото гръцко правителство получи вот на доверие от парламента

За кабинета на Георгиос Папандреу с новия финансов министър Евангелос Венизелос късно снощи гласуваха 155 депутати, против – 143-ма. Този път ПАСОК застана твърдо зад министрите, след като преди седмица част от депутатите на управляващата партия въстанаха срещу програмата за саниране на публичните финанси.
Часове преди гласуването двайсет хиляди атиняни демонстрираха извън парламента с викове „Крадци!“. Програмата на гръцкото финансово министерство обхваща съкращения на разходи, повишаване на данъци и приватизация в размер на 28 милиарда евро. Тя ще бъде представена за гласуване в парламента идния понеделник. В началото на тази седмица партньорите от еврогрупата предупредиха Атина, че ако не приеме допълнителните мерки за фискална консолидация, няма да получи помощ за обслужване на дълга си.
Вотът на гръцкия парламент отстранява елемент на несигурност в и без това трудната ситуация на Гърция, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, цитиран от Ройтерс.
Действащият управител на Международния валутен фонд Джон Липски коментира, че при достатъчно политическа воля Атина все още може да бъде спасена от банкрут.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *