Ново държавно контролно звено в туризма

Според публикувания проект за обществено обсъждане към Министерството на туризма трябва да бъде създадено специализирано контролно звено.Ново държавно контролно звено в туризма То ще има правомощия по надзора на туроператори, туристически агенти, хотели, заведения, сертифицирани обекти за СПА туризъм, екскурзоводи, оператори на ски съоръжения и др.

Резултат с изображение за туризъм890 × 581

Въпросните изисквания ще бъдат в много направления, включително туристическа инфраструктура, управление на туристическите услуги, осигуряване на обществения ред, организация на движението, разполагаемите временни обекти, управление на туристическите дейности, шума и озвучаването на открити площи и др.

Предвижда се работещите в национални курорти компании да получават по-бързо административно обслужване. Според заложените текстове хотелите и заведенията там ще получават услуги (например издаването на категоризация) за наполовина по-малък от заложения в Закона за туризма срок.

Нов опит за консолидация на бранша

В сегашния законопроект е заложена и друга стара идея – да се създаде механизъм за консолидация на бранша. В момента регистрираните туристически сдружения са над 150 в цялата страна. Според новите текстове ще се въведат правила за създаване на местно, регионално, продуктово, професионално и браншово сдружение, както и изисквания към признаването на представителни организации на национално ниво, информира в.Капитал. Например всяко едно сдружение ще може да участва само в едно национално туристическо сдружение, което пък от своя страна ще може да бъде признавано за такова с решение на Министерския съвет за срок от 4 години.

Определянето на национално представените туристически организации е ключов въпрос за сектора, доколкото те пряко участват в органи за управлението му, включително в различни съвети за национална реклама на туризма, за категоризация на обекти, помирителни комисии към комисията за защита на потребителите и др. Националните сдружения имат възможност и да се включват в различни международни проекти и програми.

Настоящият Закон за туризма влезе в сила през 2013 г., като досега е бил допълван и изменян повече от 10 пъти.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *