Ново повишаване на цените на основните хранителни продукти

Това сочат данни от последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), обхващащ периода 22-29 февруари 2012 година.  Докато стойностите на брашното и на агнешкото месо продължават да бъдат стабилни, яйцата размер M и L поскъпват съответно с 5 и 6 стотинки за брой.
В рамките на изследвания период средната цена на охладеното пилешко месо също се е повишила с 5 стотинки. Сериозни поскъпвания се наблюдават в големите търговски вериги (ГТВ) в различните области – от 13 до 57 стотинки за килограм. Съществени промени са регистрирани и при замразеното пиле в големите магазини на регионално ниво, като повишаването достига до 38 стотинки, а понижаването – до 45 стотинки за килограм.
Захарта поевтинява с 2 стотинки за килограм, цената на олиото пада с една. Стабилни остават и цените на продуктите в другите търговски обекти (ДТО).
Захар
Средно за страната бялата кристална захар на дребно е поевтиняла с 2 стотинки през седмицата 22-29 февруари до 2,35 лева за килограм. Влияние оказва понижената с цели 5 стотинки стойност на продукта в големите магазини – от 2,33 до 2,28 лева за килограм.
Спадът се дължи на рязко поевтиняване на регионално ниво в осем от изследваните области – с 13 стотинки в Бургас, с 12 – в Разград, в Силистра, в Русе и в Търговище и с 10 – в Благоевград, в Кюстендил и във Варна. Нараства маржът между средните цени на продукта в големите вериги и в малките магазини, като за изследвания период е достигнал 13 стотинки за килограм.
Олио
За сметка на захарта олиото леко поскъпва – със стотинка. Средната му за страната стойност на дребно е била 2,94 лева за един литър. Съществено поскъпване се наблюдава в някои от областите. В малките магазини в Русе цената на продукта се е повишила с 23 стотинки за литър. Във Варна олиото е поскъпнало съответно с 15 стотинки в ГТВ и с 13 – в ДТО.
Брашно
Стабилни остават цените на брашното тип 500 през периода 22-29 февруари. На дребно продуктът е вървял средно за 1,04 лева за килограм. По области също не се забелязват резки изменения, с изключение на поскъпването в магазинчетата във Варна с 9 стотинки. Разликата между средната за страната стойност на брашното в големите вериги спрямо малките магазини продължава да е 8 стотинки за килограм.
Яйца
В рамките на изминалата седмица яйцата на дребно са поскъпнали най-много в сравнение с интервала 15-22 февруари. Скокът обхваща всеки от изследваните региони и варира в интервала 1-9 стотинки.
Цената на яйца размер М за страната се е повишила с 5 стотинки за брой до 33 стотинки. В големите магазини продуктът е поскъпнал най-много в Ловеч (с 9 стотинки), а в малките – в Пловдив, в Русе и в Пазарджик.
Яйцата размер L са увеличили стойността си средно с 6 стотинки. В ГТВ на шест области те са поскъпнали със 7 стотинки за яйце (Благоевград, Кюстендил, Видин, София, Монтана и Враца), както и в ДТО на осем (Видин, Враца, Силистра, Русе, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Монтана).
Агнешко месо
Отново няма промяна в цените на агнешкото месо на дребно – нито на национално, нито на регионално ниво. Средната за страната стойност на килограм цяло агне е 13,23 лева. Агнешкият бут е вървял за 13,60 лева за килограм, а агнешката плешка – за 13,37 лева.
Пилешко месо
Пиле – замразено
Средната цена на замразеното пиле на дребно остава стабилна – 4,38 лева за килограм. По области обаче се наблюдават резки стойностни промени. В големите вериги на осем региона измененията варират в интервала 25-45 стотинки. Замразеното пиле е поскъпнало най-много във Враца – с 38 стотинки за килограм, а най-много е поевтиняло в Русе и в Разград – с по 45 стотинки за килограм.
Пиле – прясно, охладено
С цели 5 стотинки за килограм се е повишила средната за страната стойност на прясното пилешко месо до 5 лева. Осреднената цена отразява промените в различните области – в ГТВ на седем от тях се наблюдава поскъпване в интервала 13 – 57 стотинки за килограм. Най-много е скочила стойността на продукта във Враца. В малките магазини в Бургас се наблюдава поевтиняване в размера на 20 стотинки за килограм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *