Ново предупреждение към Гърция

Ако гърците направят онова, което са длъжни да направят, няма да изпаднат в никакъв дефолт. Но ако започнат да се колебаят и да протакат, той много трудно ще може да се избегне, заяви Борджес.
Той припомни, че помощта за страните, изпаднали в беда, се оказва при едно условие: те са длъжни да въведат ред в своя дом и да провеждат правилна политика. Точно за това става дума, посочи топ икономистът.
Ако гърците правят каквото трябва, аз мисля, че ще могат да разчитат на пълната подкрепа от страна на останалата Европа в течение на колкото е нужно време и за всякакви суми. Това е ако всичко върви в съгласуваните рамки, подчерта експертът. Ако ли не, мисля, че подкрепата бързо ще се изпари, защото не само правителствата, но и гражданите на Европа не желаят парите им да се хвърлят на вятъра в рамките на безнадеждни програми.
Борджес призна, че тревога в МВФ предизвиква перспективата за разпространение на кризата към нови страни, в това число големи и посочи като примери Испания и Италия. Той изрази недоумение на каква основа пазарите изведнъж са видели трудности в Италия и добави, че проблем с възстановяването на доверието има и че той трябва да се решава възможно най-бързо.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *