Нов живот за хиляди българи в САЩ?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Живот в изолация

Американският президент Барак Обама отново настоя за приемане на нов закон за имигрантите. Ако бъде приет, законът ще промени живота на 15 до 40 хиляди незаконно пребиваващи в САЩ българи. Подробностите от Соня Каникова:

Между 11 и 14 милиона души живеят незаконно в САЩ. Това са данните от официалната статистика. Неофициалните цифри са много по-високи, но истината е, че никой не знае точния брой на хората без редовни документи в САЩ. Проблемът е с кризисни мащаби, дължащи се най-вече на тромавата и остаряла имиграционна система. Неговото решаване е блокирано от дълбоки несъгласия между републиканци и демократи в Конгреса, които не могат да намерят общ отговор на въпроса как да изглежда планираната имиграционна реформа.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Обама иска промени в
полза на имигрантите
Какво да очакват българите?
В първата си изцяло посветена на този проблем реч, Барак Обама призова за сътрудничество между двете партии и за по-бързо придвижване на нов закон през Конгреса. Освен последици за сигурността, незаконната имиграция има огромен икономически ефект, каза президентът пред аудитория в Американския университет във Вашингтон: „Милиарди долари данъци се губят всяка година, тъй като на много от незаконните работници им се плаща под масата”, предупреди президентът.
При сегашната – по думите на Обама – „разбита” имиграционна система Америка не привлича свежа квалифицирана работна сила. „Даваме визи на студенти от цял свят, за да получат в нашите най-добри университети инженерно, компютърно, научно образование. Но нашите закони не им позволяват да започнат бизнес тук. Вместо да обучаваме предприемчиви хора, които да създават работни места в нашата страна, ние обучаваме конкуренцията”, подчертава Обама.
Един от най-тежките проблеми е хуманитарният. Незаконно живеещите често са разделени с години от семействата си, а липсата на редовен статут ги излага на експлоатация и унижения. Сред официалните 11 милиона без документи 8.5 са мексиканци, а сред останалите няколко милиона има и много българи. Българският икономист Асен Асенов, преподавател в Американския университет, изследва въпроси на социално-икономическата реализация на българите в САЩ. Обърнахме се към него с няколко въпроса за броя на българите без документи в САЩ и за последиците за тях от потенциална реформа на имиграционната система.
„Хиляди са българите, които са с неустроен или с нелегален статут в Съединените Щати. По моя скромна оценка това са между 15 и 40 хиляди души – българи, които са в момента на територията на САЩ. Голяма част от тях са тук вече от 10, 15 а и повече години.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: „Американската мечта“ е за някои на много висока цена
Техният проблем е първо, че не могат да бъдат наети легално на работа. Техните деца трудно получават каквато и да било помощ – за колеж например. Достъпът до медицинско обслужване също е ограничен. Така че една реформа по отношение на имигрантите би била нещо много положително за хилядите българи, живеещи нелегално в САЩ”, казва Асен Асенов и допълва:
Първата стъпка е направена
„За близките и роднините на тези българи това ще бъде една изключителна новина, защото тези българи най-после ще могат да се върнат в България и да видят своите близки и роднини. Защото принципът на нелегалната имиграция е много прост: веднъж решил да останеш тук, връщането в България е много трудно, ако статутът ти е неуреден, т.е. тези хора са напълно откъснати от близки и роднини в България.”
Въпреки натиска, упражняван от правителството на Обама върху Конгреса, реформата едва ли ще се осъществи бързо, предупреждава българският икономист: „Трябва да бъдем много предпазливи в своите очаквания. Това, което Обама изрази като принципно виждане за реформата, е първа стъпка. Предстои дълъг период от месеци, може би години, на действия за реалното осъществяване на тези идеи и прокарването им в реални реформи.”

Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *