Нов протест на металурзите от ОЦК

Работниците настояват за среща с ръководството на Първа инвестиционна банка и „Хармони 2012″ – фирмата, която стана собственик на по-голямата част от сградите и производствените мощности на металургичното предприятие. Чрез съдия-изпълнител част от работниците вече са получили заплатите си и обезщетенията за съкращение. В рамките на десетина дни ще бъдат удовлетворени исканията на всички над 700 металурзи с изпълнителни листове.
Работниците настояват за среща с новия инвеститор в завода, за да получат информация кога ще започне изграждането на нов цинков завод и кога ще са първите назначения на освободените от работа. Протестите ще са безсрочни, съобщи лидерът на протеста Стефан Атанасов.
“Не желаем да си контактуваме чрез медии, искаме среща очи в очи”, каза Стефан Атанасов. Металурзите искат да знаят кога ще започнат строителните работи по изграждането на нов цинков завод, колко и какви работници ще бъдат назначени и кога ще бъде възстановено производството.
Протестиращите настояват новите работни места да бъдат заети основно от съкратените при спирането на ОЦК металурзи. В момента новият инвеститор в металургичното предприятие – „Хармони 2012″ провежда конкурс за избор на изпълнител на проекта за нов завод. Интерес е проявен от френски, канадски и испански фирми.
Строителните работи ще започнат веднага след определянето на изпълнителя, вече е започнал ремонт на административната сграда на металургичния комбинат, за да се осигурят работни помещения на инженерите и специалистите, които ще бъдат ангажирани в строителството. Припомняме, пред декември Първа инвестиционна банка (ПИБ) стана собственик на оловния завод на ОЦК-Кърджали. Имущество на предприятието на длъжника Валентин Захриев за над 4 млн. лева беше продадено на търг в Районния съд в града. С това на практика са разпродадени всички имоти и сгради на територията на завода.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *