Нов сайт повишава финансовата култура на потребителите

Сайтът е изграден по данните на Световната банка за това кои финансови аспекти най-силно интересуват потребителите. Според статистиката най-голяма част от хората искат повече информация за правата си като ползващи финансови услуги, 69% се интересуват от пенсионната система, а 49% от анкетираните посочват нужда от информация за капиталовия пазар и сделките с ценни книжа.
По-малко от 1% от младите хора в света имат достъп до финансово обучение, каза Биляна Евтимова, директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на КФН. „Нашата институция провежда редица образователни инициативи още от 2010 г. насам, целта на които е да повишат финансовата грамотност на потребителите и в частност на младите”, добави Евтимова, цитирана от bTV.
„Не твърдим, че нашият сайт е единственият източник на информация, но е най-пълният”, коментира Антония Гинева, член на КФН. „Всички анализи след кризата, показаха, че това е най-добрият начин да се предпазят потребителите – като ги образоваме“, допълни тя.
Според Гинева младите хора са най-добрата таргет група за промотиране на финансовите познания, поради изключително дългия житейски и потребителски хоризонт сред тях.
Сайтът дава и опцията за връзка с експерти, които да отговарят на потребителски въпроси.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *