Терминал за 560 млн. долара ще обслужва 25 млн. пътници на Летище Джакарта

Тази сутрин започнаха да се изпълняват вътрешните полети на националния авиопревозвач Гаруда (Garuda) от новия трети терминал на летище Соекарно-Хата. Модерната придобивка от стомана и стъкло е на стойност 560 милиона долара. Международните полети ще се преместят на новия терминал следващия месец, отбелязва Асошиейтед прес. Останалите авиокомпании постепенно ще пренасочат полетите си към терминала, а летищната компания планира да започне ремонт на двата стари терминала, построени през 1984 и 1992 година.
Индонезия, архипелаг с население над 250 милиона души, е сред най-бързо растящите в света пазари за въздушен транспорт. Много международни компании обаче сега подминават Джакарта, насочвайки се към модерните летища с голям капацитет в Банкок, Сингапур и Куала Лумпур.
Летищният оператор и правителството се надяват новият терминал и третата писта, която се строи, да променят тази ситуация. Новият терминал ще може да обслужва 25 милиона души годишно.
А след ремонта на другите два терминала и в началото на 2018 година летището заработи на пълни обороти, то ще може да приема 62 милиона души годишно.
Миналата година аеропортът е приел 54 милиона души, което го нарежда на 18 място по натовареност в световната класация на пътническите летища.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *