Нов фонд за рискови инвестиции в България

„БрайтКап венчърс“ е новият фонд за рискови инвестиции в България. Ресурс от 25 млн. евро ще бъде насочен към иновативни малки и средни компании в България през новия фонд за рисков капитал „БрайтКап венчърс“. Основната част от средствата, или 20 млн. евро, са рециклиран ресурс от програмата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), като има и привлечено частно финансиране.Нов фонд за рискови инвестиции в България с големи амбиции и планове.

Резултат с изображение за фонд за рискови инвестиции

Фондът е основан от четирима експерти в IT сектора и финансите с международна репутация, а очакванията са първите инвестиции да бъдат направени до края на тази година.

Шестият фонд

Фонд мениджърът, който ще инвестира и управлява средствата, „БрайтКап венчърс“, е бил избран от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в конкуренцията на 17 други кандидати и е шестият поред, структуриран за България. Официалното подписване на договора между страните бе извършено в Министерството на икономиката. Сега текат последните стъпки по привличане на частни инвеститори от екипа. Те са от България, Израел и Швейцария и ще осигурят 30% от бюджета на фонда. Това дава надежди, че още през есента ще може да се обявят пилотните проекти, които ще бъдат подкрепени.

„БрайтКап венчърс“ ще финансира срещу дялово участие (средно между 5% и 20%) в малки и средни компании, които разработват продукти и услуги в областта на технологиите. Приоритетни области са изкуствения интелект, обработка на големи масиви от данни, медицински технологии, блокчейн, финансови технологии.

Размерът на инвестициите в компаниите ще е от 500 хил. евро до 3 млн. евро. Отделно за ускоряване на растежа ще се предоставят между 50 и 200 хил. евро. С привлечения капитал от чужбина фондът ще може да подпомага и компании извън България, а хоризонтът му на работа е 10-годишен.

Екип с реноме

Освен с финансов ресурс „БрайтКап венчърс“ ще допринася за бизнес развитието на компаниите, в които инвестира, с експертизата на екипа си. Партньори във фонда са известни не само в България имена от финансите и високите технологии. Георги Митов е ръководил два успешни стартъпа Sciant и Aviaso, продадени на световни технологични гиганти като VMWare и Honeywell. Елина Халачева е финансист с кариера, преминала през банки и инвестиционни фондове в Ню Йорк и Лондон. Даниел Лорер е предприемач с множество успешни компании, като един проектите, за които е работил – Mercury Interactive, е продаден за 4.5 млрд. долара на Hewlett-Packard. Четвъртият партньор в „БрайтКап венчърс“ е Диана Стефанова, която е управляващ директор на развойните центрове на VMWare за Европа и България, с контакти в Силициевата долина, информира в.Капитал.

„Щастлив съм, че „БрайтКап венчърс“ получи 20-милионното доверие на ЕИФ, JEREMIE и мнозина частни инвеститори, за да продължим започнатото от колегите от първите рискови фондове и заедно да сложим България на картата“, заяви Даниел Лорер след подписването на договора в икономическото министерство.

„Това е шестият фонд за рискови инвестиции, който подпомагаме. Дотук всяко 1 евро инвестиран ресурс привлича 1.5 евро частно финансиране. С вложените около 100 млн. евро бяха подкрепени 210 компании“, посочи Роджър Хавенит, заместник-директор на ЕИФ при подписването на договора с фонд мениджъра. Хавенит подчерта, че ресурсът от 20 млн. евро, който ЕИФ насочва през „БрайтКап венчърс“, е изцяло рециклиран от успешни компании, подкрепени в рамките на JEREMIE и че вече се водят разговори за следващите проекти за дялово финансиране в България.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *