Нов шок: токът поскъпва драстично от първи юли

Това съобщи пред bTV председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулираране Ангел Семерджиев. Поскъпването все още не е гласувано.
Драстичното увеличение ще бъде съпътствано с голямо намаление на преференциалната цена, на която държавата изкупува „зелената енергия“. Според Семерджиев този вид ток е все още е много скъп заради преференциалните цени, на които се изкупува енергията от ВЕИ, и потребителите трябва да поемат тези разходи.
„Определено ще натоварва сметките и това е основната причина за увеличаване на крайната цена. По отношение на конвенцоналната енергия е до такава степен изпилена, заради кризата, тъй че възможностите ни да натискаме приходите на невъзобновяемите източници са почти на границата”, обясни председателят на ДКЕВР. Той добави, че освен делът на „зелената енергия“ в сметките ни, ще бъдат коригирани и някои от другите компоненти, които формират цената на тока за бит, но не уточни подробности.
Според Асоциацията на производителите на зелена енергия делът на зелената енергия в крайната цена е пренебрежително малка. По този повод председателят на организацията Велизар Киряков обясни: „Мога да дам пример – ако едно семейство има средномесечна сметка за ток 100 лв., досега е плащало 2 лв., след това ще плаща 3 лева за зелената енергия“.
Цената на електроенергията се променя веднъж годишно – на 1 юли. Окончателното решение за това с колко ще поскъпне електроенергията трябва да бъде взето в края на месец юни. Токът няма да поскъпне с повече от 10%, обясни по-рано тази месец Семерджиев. Той потвърди, че погасяването на част от заема за АЕЦ „Белене“ няма да се отрази на цената на енергийния носител. Няма да се променя и съотношението в цените за нощната и дневната електроенергия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *