НОИ променя някои правила при пенсионирането

НОИ отново ще изпраща уведомления на бъдещите пенсионери, но те ще имат по-кратък срок да подадат документите си за получаването на своите пенсии.НОИ вече ще уведомява предварително хората кога навършват годините за пенсия и какви документи трябва да подготвят. В замяна на това обаче драстично се съкращава срокът, в който те трябва ги подадат. В момента, в който придобият право на пенсиониране, хората имат само  два месеца да представят документите си, за да може пенсията да им се изплаща от този момент. Досега разполагаха с половин година или шест  месеца за това.

Основната причина за тази серозна промяна е, че ситуацията и условията, при които се преценява правото на пенсия, вече са изменени и на хората не им е необходим толкова дълъг срок, за да могат да обезпечат документално отпусканата им пенсията, обясняват от НОИ. Ако изтърват определените срокове, пенсионерите ще получават парите си не от момента, в който имат право на тях, а от тогава, т.е. от датата, в който са успели да подат документите си.

Осигурителният институт все още разработва реда, по който ще става уведомяването, като то ще започне след юни. Съкратеният срок за подаване на документите обаче вече важи.

Експерти вече реагираха бурно и твърдят, че той е в ущърб на бъдещите пенсионери. Най-вече на тези, които са работили преди 1997 г., когато НОИ нямаше електронен регистър.

Въвеждат се и други промени. Пенсионерите, които продължават да работят, ще могат да искат само веднъж годишно актуализация на размера на пенсията си, а не както ставаше това досега – многократно и то по всяко време на годината съобразно допълнителният стаж, придобит с новозаработените осигуровки.

Съкращават се и сроковете, в които хората могат да обжалват решение на НОИ. Тези, които не са съгласни, ще имат един месец за възражение. В съда също така вече няма да може да се доказва категориен стаж, т.е. работа при тежки условия, само със свидетелски показания, каквито практики имаше досега. С въвеждането на новия регистър ще се иска всеки да доказва при спор категоризацията на извършвания от него труд и полагащата му се категория  и пенсия единствено със съответния образец, който се изисква от осигурителните   институции въз основа на електронния регистър.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *