Норвегия не знае какво да прави с парите си

Норвегия – една от най-богатите страни в Европа, има толкова много пари, че не знае какво да прави с тях, пише интернет изданието „Бизнес Инсайдър“.

Страната се опитва да намери начин да похарчи спечелените от продажба на петрол парични средства, без да навреди на икономиката си в дългосрочен план.

„Всички страни наоколо са принудени да намалят разходите си“, казва Ойщайн Дюрум, главен икономист в най-голямата норвежка банка DNB. “Най-голямото предизвикателство за нас идва от това, че богатството ни от петрол е толкова голямо, че рискуваме да го загубим, инвестирайки в недостатъчно рентабилни проекти“, допълва той.

Дилемата е още по-голяма, имайки предвид, че популистката дясна Прогресивна партия, която иска да изостави предпазливите политически ходове на своите опоненти, набира все повече скорост и много вероятно ще сформира коалиционно правителство заедно с консерваторите.

От края на 90-те скандинанвската страна спестява печалбите си от петрол във фонд, който да гарантира благосъстоянието на икономиката в дългосрочен план.

Фондът инвестира главно в акции, облигации и недвижими имоти извън страната и се превърна в най-големия суверенен фонд в света на стойност 570 млрд. евро (750 млрд. долара).

За да бъде сигурно, че фондът ще продължи да расте, правителството няма право да тегли от него повече от 4% от стойността му годишно.

Именно премахването на това ограничение е цел на Прогресивната партия, която иска да инвестира повече средства за образование, изследвания и инфраструктура. Според лидерите на популистката партия това ще създаде условия за икономически растеж в средносрочен план.

Проблемът идва от това, че Консервативната партия, която вероятно ще е водеща в управляващата коалиция, е на точно обратното мнение. Според консерваторите сегашното ограничение от 4% е дори твърде щедро.

„Най-важната точка в преговорите между нас и Прогресивната партия е по отношение на естеството на разходите, а не дали да се увеличат четирите процента“, заяви лидерът на консерваторите Ерна Солдберг, която вероятно ще е следващият министър-председател на Норвегия.

Солдберг допълни, че нейната партия няма да бъде част от правителство, което провежда безотговорна икономическа политика.

Въпреки че икономиката на страната отслабна, сериозна инжекция на публични средства може да се окаже още по-дестабилизираща.

Страната се отличава с това, че има почти пълна заетост, а растящият петролен сектор вдига заплатите до ниво, което е по-високо от нормалното.

Резултатът е, че заплатите в индустриалния сектор в Норвегия са почти 70% по-високи от тези в останалите европейски държави, което оказва сериозен негативен ефект върху конкурентоспособността на износителите.

„Всичко зависи от това как се похарчат парите“, смята Торбйорн Ейка от националния статистически институт на Норвегия. „Ако изберем да намалим данъците, негативните ефекти върху икономиката ще са по-малко, защото това ще стимулира спестяванията в краткосрочен план“.

Министър-председателят Йенс Столтенберг, който по всяка вероятност ще загуби изборите, предупреди, че бюджетът за 2014 г. ще постави ограничение от не повече от 3% по отношение на „петролните пари“, които ще могат да бъдат на разположение. За сравнение през 2013 ограничението беше 3,3%.

Подобно действие не само е в синхрон с препоръките на Международния валутен фонд (МВФ), но и ще направи задачата на бъдещото правителство много по-трудно, ако то реши да използва повече пари от петролния фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *