Нотки на оптимизъм за зелените пари

По-високите нива на инфлационните показатели отвъд океана през изминалата седмица отново провокираха слуховете за евентуално ново повишение на лихвените ставки в САЩ, осигурявайки преимущество на изтощения и слаб през последните месеци американски долар. Коментарът на един от членовете на борда на Фед за продължаващо увеличение на лихвите контрастираше с изказването на директора на японската централна банка, че политиката на нулев лихвен процент засега остава непроменена. Въпреки, че е доста рано да правим прогнози за последващо увеличение на лихвения процент, ще е интересно да видим дали спечелените от зелената валута позиции ще бъдат удържани или сме свидетели просто на корекция на текущия възходящ тренд.

Бъдещите коментари на представителите на централните банки ще бъдат внимателно следени и анализирани за евентуални промени в монетарните им политики, осигурявайки на валутните спекуланти солидна основа за търговия.

На острова паундът се обезцени спрямо единната валута, тествайки нива около 1.8705. Икономическата информация обявена в петък ни направи свидетели на най- големия бюджетен излишък за април, при обявени данни за нетни получени заеми от 1.4 млрд. паунда. Членът на комитета за монетарна политика на централната английска банка Тъкър докладва, че нарастването на потребителските разходи в момента е стабилно и бизнес инвестициите могат да се окажат по големи от прогнозите на икономистите.

Техническа картина

EUR/USD – След отварянето на търговската сесия долара продължи възходящото си движение като в момента се търгува около 1.2740. При продължение на корекцията, зелената валута ще тества съпротивата при 1.2700 дъно от 17 май, с последваща цел нива около 1.2630. При позитивно настроение от страна на евро биковете, единната валута ще се опита да възстанови част от загубените позиции като ще срещне съпротива при близкото ниво от 1.2780, като при трайно преодоляване, следващи цели ще бъдат нивата от 1.2870, 1.2920 и 1.2970- върхове съответно за 19.05, 17.05 и 15.05.

Съпротива 1.2780 1.2870 1.2970

Подкрепа 1.2700 1.2630 1.2570

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *