НСИ: Цените ще продължат да растат

Инфлацията през март е 0.6 на сто, а на годишна основа спрямо март 2010 г. е 5.6 на сто, сочи още последният доклад на НСИ, предаде БТА.
Според анализа през март хранителните продукти поскъпват средно с 1,3 на сто. Най-голям скок се отчита при зелето – почти 50%, а при захарата е 15%. По-голямо увеличение се отчита и при брашното – с 5.2%.Хлябът обаче поскъпва с 1.1%. Оризът поскъпва с 2.6%, а рибата и рибните продукти – с 2.2%. Краставиците и доматите обаче поевтиняват.
През март цените на течните горива за битови нужди отбелязват скок от 2.8%, на дизеловото моторно гориво – с 2.9%,на автомобилния бензин А95Н – с 2.7%, а на автомобилния бензин А98Н – с 2.6%.
С оглед на силния ръст на цените на петрола на международните пазари в началото на април може да се очаква ново покачване на инфлацията, която далеч надхвърля нивата на устойчиво развитие от 2% и при ограниченото вътрешно потребление, създава заплаха от стагнация, отчитат от НСИ, цитирани от Дарик.
Според анализа на НСИпоевтиняването на долара ще доведе до понижение на цените на вносните стоки с висока добавена стойност, произвеждани в Азия, като компютри и телевизори, покупките на които обаче имат негативен ефект върху търговския баланс и икономическия растеж.
Като цяло може да се каже, че инфлационните рискове за българската икономика продължават да растат и вероятно този процес ще продължи през цялата първа половина на годината.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *