НС глоби с близо 27 000 лв Ахмед Доган за неявяване на пленарни заседания

© Снимка: БГНЕС

Близо 27 000 лева е „глобата“ на лидера на ДПС Ахмед Доган за неявяване на пленарни заседания и на заседания на комисии. Това показва справката на Народното събрание, предоставена на „Хоризонт“ по Закона за достъп до обществената информация. Според правилника размерът на глобата при три поредни неоправдани отсъствия е две трети от месечното възнаграждение.
Сумата, която е удържана от заплатата на лидера на ДПС, е точно 27 314 лева и 68 стотинки, показва справката. Тя обхваща периода от началото на работата на този парламент от юли 2009-та година до тазгодишната лятна ваканция. С тази сума лидерът на ДПС държи рекорда сред председателите на парламентарните групи.
Най – малка сума за отсъствия е удържана от заплатата на Иван Костов – 163 лева. Лидерът на КБ Сергей Станишев не е получил от заплатата си заради отсъствие 5827 лева, а близо 5 000 лева не е получил и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. С между четири и 7 хиляди лева е олекнал джобът на депутатите от РЗС. Тяхната парламентарна група обаче се разпадна и в знак на протест част от тях дълго не посещаваха парламента.
Парите от глобите се отчитат като икономии. През февруари и март тази година са регистрирани най- големите „икономии“ на депутатите от отсъствия – по близо 25 400 лева за всеки месец. Приблизителната обща удържана сума за отсъствията на депутатите е 192 000 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *