Нужен е регистър на туристическите атракции у нас, за да ползваме пари от ЕС

Между 15 и 30 процента е спадът в цените на туристическите пакети за почиващите на нашето Черноморие. Това съобщи в ефира на Дарик председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. В предаването „Кой говори” Драганов заяви, че българският продукт с високо качество се търси и той има своята клиентела и сред нашите и сред чуждите туристи. Ето какво каза още Румен Драганов за цените на пакетите по морето ни:

Имаме спад на цените, но имаме спад на харченето на тези, които ще ползват туристически услуги, тъй като техните заплати са по-ниски, техните приходи са доста по-стеснени, така че ние не очакваме онези българи от 2007-2008 година, когато бяха изтеглили големите кредити, които харчеха охолно. Сега всеки прави сметка на парите си и съответно той иска срещу парите си да получи точно това, което му е обещано и като качество, и като количество, та даже и да получи нещо повече от това, за което е платил.
 Какъв спад на цените горе-долу имаме? Колко процента?
Между 15 и 30% в различните пакети. Изчезна средната цена, търсят се евтини пакети и съответно по-скъпи пакети и по-скъпи луксозни стоки, които обаче отговарят на изискването цена/качество.
В ефира на Дарик Румен Драганов заяви, че няма държава по отношение на туризма у нас и този отрасъл не се рекламира. Една от причините според него е липсата на регистър на туристическите атракции в България. Ние в момента не знаем кои са те, кой ги стопанисва, нито яснота как ще бъдат управлявани и рекламирани, а за това България може да ползва средства от ЕС, каза Румен Драганов и допълни: Сега очакваме някакви пари от ЕС, но ЕС е написал изрично: за туристически атракции. Но ние нямаме дефиниция на туристическа атракция в закона за туризма, който междувременно беше променян четири пъти. Трябва да бъде включен термин „туристическа атракция”, за да може да отворим оперативните програми.
За тази година ние имаме над 3 млн. евро, които трябва да бъдат за реклама на българския пазар. Някои да е видял в центъра на София, на Пловдив някакъв голям рекламен надпис „Елате на почивка в България!”. Не. Вие можете да видите трамвай, на който пише „Елате в Турция”. Нещо повече, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се занимава с абсолютно несвойствена дейност – то води една тетрадка, която се нарича регистър на фирмите, които са регистрирани по Търговския закон, които искат да се занимават с туроператорска и агентска дейност. Ако потъне кораб, падне автобус или нещо друго, те отварят тази тетрадка и четат вписан ли е или не е вписан.
И това е цялата превантивна дейност на българската държава по отношение на сигурността на българските туристи. Проблемът на проблемите в момента е, че българският туризъм се нуждае от незабавна реформа, която да създаде регистър на туристическите атракции, съответно рекламата на туристическите атракции, чрез които да се генерират нови работни места и да се запълни хотелската база.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *