Ню Йорк – магнит за пенсионерите

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ню Йорк угажда на хората от третата възраст

Ню Йорк се опитва със специални мерки да привлече повече пенсионери като постоянни жители. Не на последно място поради факта, че покупателната способност на хората от третата възраст е внушителна.

 

 
Властите в Ню Йорк напоследък полагат усилия за привличането на повече хора, достигнали пенсионната възраст. Това е новата икономическа стратегия на града. „Ню Йорк стана по-сигурен, а богатството от паркове и културни събития е толкова голямо, че станахме любима цел на пенсионерите“, казва Линда Джибс, заместник-кмет по здравеопазването. „Те идват тук не само духом и телом, но и с портмонетата си“, допълва тя. Според нюйоркската дирекция по градоустройство след 20 години броят на пенсионерите и на учениците в Ню Йорк ще се изравни – по около 15 процента.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Градът иска да се превърне в рай за пенсионерите
Каква е ползата?
Икономическата мощ на хората от третата възраст е внушителна: около една трета от населението на САЩ е на възраст над 50 години, като, според статистиката, те разполагат с половината доходи на цялото население.
Ето защо Ню Йорк Сити от години се опитва да се превърне в изключително привлекателен за пенсионерите – престъпността там продължава да намалява от вече две десетилетия, а парковете в града се поддържат както никога досега.
Нюйоркската медицинската академия е провела поредица от дискусионни вечери с хиляди възрастни жители из целия град. От тези дискусии става ясно, че хората желаят да живеят в квартали с приятни съседи, където пресичането на улицата е безопасно, а в малките магазинчета могат да получат чаша вода и да използват тоалетните безплатно.
Капризите на пенсионерите
Нюйоркските пенсионери биха искали да имат и лични асистенти при пазаруването в супермаркетите, за да намират стоките в промоция. Освен това те искат по-равни тротоари за проходилките си, защото през дълбоки локви се минава трудно.
Bildunterschrift: Пъстър и вечно буден
По витрините из града вече има стикери, на които магазините се обявяват за особено дружелюбни към възрастните, по тротоарите и парковете се поставят  допълнителни пейки, а менютата в ресторантите се печатат с по-едър шрифт. Една от последните мерки на града е светофарите за пешеходци да са с удължена зелена фаза за придвижващите се по-бавно възрастни хора.
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *