Няколко важни съвета как да използвате правилно кредитите

Правилното използване на вашия кредит е ключът към финансовия ви успех. Ако съумеете да се справите добре, това ще ви спести много нерви, време, пари, а и може дори да ви донесе немалка печалба.

Какво е важно да знаете, за да използвате компетентно парите от изтеглените заеми, без значение дали става дума за теглене на кредит онлайн, или стандартен банков потребителски кредит?

Да сте информирани за състоянието на кредитния пазар в България в момента

На първо място следва да сте наясно с общото състояние на кредитния пазар у нас в момента. Според финансовите експерти (визираме по-специално анализът на проф. Ганчо Т. Ганчев, публикуван наскоро в уебсайта на вестник Труд), в момента у нас се наблюдава спад в лихвите по новите кредити в лева, въпреки че между доходността по пасивните и активните операции на банките е запазена относителна стабилност.

Да сте напълно убедени, че в момента се нуждаете от бърз заем

Преди да подадете заявлението си за бърз заем е добре да си зададете въпроса: „Наистина ли се нуждая от кредитиране в този случай, или мога да мина и без него?“ и в отговора да бъдете честни пред себе си.

Психологическата и финансова подготовка за взимане на кредит са свързани с правилната оценка на вашите реални финансови възможности. Това ще ви помогне, за да се предпазите от непредвидени обстоятелства, които, както всички знаем, могат да възникнат по всяко едно време.

Компетентен подход при избора на онлайн кредит

Също така, трябва да сте сигурни и в това, че сте избрали най-подходящия вид кредитиране, съобразно конкретната ситуация, както и да сте определили с точност сумата, от която се нуждаете. Според специалистите, препоръчително е преди тегленето на кредит да разполагате с точен отчет за това как ще похарчите сумата, за да се предпазите от тегленето на повече средства, отколкото реално са ви необходими. Ако решите да кандидатствате за онлайн кредит, може да използвате кредитния калкулатор и да прецените надеждността на различни варианти – суми и срокове на изплащане и да изберете най-удачния при създалата се ситуация вариант.

Да сте убедени във възможностите си за редовно и навременно изплащане на вашия кредит онлайн

Това означава прецизна оценка на финансовото ви състояние и спазване на „златното“ правило да не теглите кредит, чиято месечна вноска е над 30% от месечния ви доход.

Ето и причините:

  • Ако отделяте за погасяване на заеми повече от 30% от месечните си доходи, тогава е твърде възможно изплащането на кредита да се окаже в голяма тежест за вашия бюджет;
  • Дори и да сте убедени, че имате подобна възможност, по-правилният подход е да се договорите с кредитната институция за по-малка вноска, а да изплащате допълнително още пари, ако желаете.

 

Предсрочно погасяване на кредита

Добре е и да не отхвърляте идеята за предсрочно погасяване. Дори експертите са категорични – имате ли възможност да погасите заема предсрочно, направете го непременно! Така ще спестите известна сума пари, която можете да вложите в нещо друго. Ако имате няколко кредита, разбира се, първо погасете предсрочно този, който е с най-висок лихвен процент.

Рефинансиране на кредит

Сега тези заеми са много популярни – ако преди известно време сте изтеглили кредит при не най-благоприятните лихви,  днес съществуват доста възможности за рефинансиране на старите ви задължения, тоест да вземете нов заем при по-добри условия и с него да изплатите стария. Тази опция е чудесна за хората, които имат повече заеми, изтеглени от различни места. При едно евентуално финансиране, сумата на месечната вноска може да намалее значително, освен това ще ви бъде по-удобно да плащате, тъй като ще внасяте само една такава.

Не теглете кредит, който да изплащате дълго време

Колкото по-дълъг е срокът за изплащане на определен кредит, толкова повече пари ще платите, в крайна сметка. А и когато е ангажиран с по-кратък срок на изплащане на заема, човек става по-финансово дисциплиниран, което е много важно за бързото постигане на желаната финансова стабилност.

И в заключение нека припомним, че кредитът е просто финансов инструмент и как точно ще оперирате с него зависи само от вас самите и от никой друг. Дали ще се възползвате максимално от него, или не – това е въпрос на финансова култура и личен избор. Някои хора съумяват да изтеглят кредит и да спечелят пари от това, други – точно обратно. Пожелаваме ви да бъдете винаги от първите. Ако действате разумно и предвидливо, няма причина да не се получи.

 

www.financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *