Няма акумулирани средства в Сребърния фонд за последните три години

За три години няма акумулирани средства в Сребърния фонд, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър Христина Христова. Ако тенденцията бъде продължена, фондът няма да изпълнява една от основните си функции, а именно да бъде буфер и подкрепа на пенсионната система, допълни тя.

Бившият министър обясни, че Сребърният фонд е създаден с идея да подкрепя финансовата устойчивост в страната, чрез акумулиране, инвестиране и трансфериране на средства към пенсионната система.

Христова посочи, че източниците на акумулиране на средства идват от излишъка в бюджета, от приватизационни сделки и от концесии, но тези източници са на практика изчерпани през последните години. „Приватизация почти няма, при концесиите положението е приблизително същото, докато при излишъка сме по-скоро на минус“, каза тя.

Според Христова, трябва да бъдат разширени възможностите за инвестиране на средствата от Сребърния фонд. Добра идея, според бившия министър, е да се разреши вариант за инвестиране в държавни ценни книжа. Тя допълни, че много експерти се опасяват от евентуална спекулация и създаване на корупционни практики с въвеждането на подобна опция за инвестиране, но от друга страна ще има възможност за вливане на средства в националната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *