Няма да усвоим и половината пари по европрограмите, прогнозира експерт

България няма да усвои дори половината от средствата по оперативните програми на Европейския съюз, прогнозира управителят на Института за управление на програми и проекти Петър Стоянов. Към момента са усвоени едва 1.2 на сто от над 13 млрд. лева, които могат да бъдат оползотворени за периода 2007 – 2013 г. по европейските програми. Затова представители на малкия и среден бизнес поискаха конкретни мерки от новото правителство за подобряване на работата по европроектите.
Представители на бизнеса поискаха в страната ни да бъде поканена мисия от Европейската комисия, която да окаже техническа помощ за уеднаквяването на нормативната уредба, свързана с европроектите. Според Йосиф Аврамов от Националната предприемаческа и занаятчийска камара, трябва да се търси по-добро взаимодействие между отделните органи, които се занимават с европроекти и да се ускори разкритието на измамите със средства от Европейския съюз.
От бизнеса поискаха още създаване на публично-частна или изцяло държавна компания, която да помага на малките общини при изготвянето на европейски проекти. Сред останалите искания на бизнеса са ускоряване на междинните плащания, които да се дават на бенефициентите в срок до 15 дни, по-добър одит на проектите и тяхното реализиране, както и повече инвестиции в обучение на хора за писане на европейски проекти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *