Няма съгласие за Закона за горите

Не бе постигнато съгласие по спорния текст за промяната на предназначението в Закона на горите на срещата при премиера. На днешната среща са  присъствали Тома Белев, Александър Дунчев и техен адвокат от страна на протестиращите природозащитници и Филип Цанов от „Природата за хората и регионите”, която се свързва с Цеко Минев. Присъствали са и Бойко Борисов и Мирослав Найденов, както и председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева, експерти от Изпълнителната агенция по горите, юристи.
По думите на Тома Белев от „Зелени Балкани“ е постигнато съгласие, че горите трябва да се запазят и да останат държавна собственост.
„Отново представихме логиката на нашите предложения от 12 януари, които да разрешат проблемите в този законопроект за горите, представихме и промените, които вече шест месеца предлагаме. Постигна се съгласие върху всичко”, посочи Белев.
Диалогът за Закона за горите между протестиращите природозащитни организации и сдружението „Природата за хората и регионите” ще продължи утре (19 юни) в Министерството на земеделието. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че подкрепя всички, които могат по екологосъобразен начин да ползват даденостите на българските планини, съобщават от прессекретариата на държавния глава. „Уважавам и подкрепям решенията на Министерския съвет със Закона за горите да се въведе ред и да се даде шанс на регионите да използват своя потенциал за туризъм във всичките му форми. Това, за съжаление, се случи в условията на недостатъчна информираност на обществото и съм убеден, че през следващите седмици в парламента ще се намерят решения, изгодни и за българските региони, и за природозащитните организации“, коментира Плевневлиев, който на 16 юни наложи вето на промените в Закона за горите.  До новото преразглеждане на закона се стигна след няколкодневни протести „против“ и „за“ закона за горите. Любен Татарски от ГЕРБ, председател на парламентраната комисия по регионално развитие, заяви пред БНР, че по отношение на частта, която се отнася до изгражаднето на спортни съобържения в горите, не е съгласен с мотивите на президента да върне закона. “В тази част на проекта не намирам основание за връщане на закона. Искам да попитам тези, които протестират в столицата, като пречат на приемането на закона на горите, даващ възможност и на други да реализират прокетите, не бетонират ли монополистите, за които говорят. Няма ли да останат само те? Анти какво е този протест?“, попита Татарски. Мнението на Димчо Михалевски от БСП, член на комисията по земеделие и гори, е, че в България липсва анализ какво е необходимо, за да може да има защита на природата и развитие на регионите. Липсва този анализ и оттам трябваше да започне правителството. Еколозите предложиха нов алтернативен вариант, срещу който се обяви организацията „Природата на хората и регионите“, защитаваща бизнес проектите. Основният спор между участниците в преговорите е върху текста, позволяващ застрояване на горски терени без смяна на предназначението. Според коалиция „За да остане природа в България“, текстът е „лобистки акт“, обслужващ икономически интереси на конкретни хора във вреда на околната среда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *