Обама търси изход от кризата с дълга

Говорителят на Белия дом Джей Карни впоследствие заяви, че всички поканени партийни лидери са приели да участват в срещата.
Финансовото министерство на САЩ прогнозира, че ако до 2 август Конгресът не повиши тавана на държавния дълг, САЩ ще се окажат в невъзможност да изпълняват задълженията си по погасяването му. Тази перспектива отсега тревожи международните финансови инстанции.
Започналите на 5 май преговори между президентството и Конгреса трудно напредват. Една от причините за това е разногласие по искано от Обама повишение на данъците за лицата с най-високи доходи, което се отхвърля от републиканците.
„Нужен ни е балансиран подход. Трябва да намалим националните разходи в отбраната, социалната област и здравеопазването, но и да премахнем данъчните облекчения за най-богатите американци“, повтори позицията си Обама и призова и двете партии към компромис.
Председателят на Камарата на представителите републиканецът Джон Бейнър от своя страна повтори, че Конгресът няма да гласува в подкрепа на закон, който според него би увеличил данъчния натиск върху предприятията и „би унищожил работни места“.
„С удоволствие ще обсъдя тези въпроси в Белия дом, но подобни дискусии ще са безплодни докато президентът не се съобрази с икономическата и законодателната действителност“, каза Бейнър в изявление, публикувано малко след изказването на Обама.
Брутният държавен дълг на САЩ в размер на около 14 300 милиарда долара в средата на май достигна разрешения от Конгреса таван, а бюджетният дефицит се очаква да достигне 1600 милиарда долара тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *