Обама ще си отиде без ТПТИ

Обама отброява последните песъчинки от президентския часовник и ще трябва да се сбогува с така желания от него и концерните му търговски договор със ЕС. Мандатът му изтича в края на 2016-та, а от Европа дойде очакваната вест, че Австрия и Франция смятат да се сложи точка на преговоритемежду САЩ и ЕС по ТПТИ и да се започнат нови разговори за друго споразумение под различно име. Това пък заяви австрийският министър на икономиката Рейнхолд Митерленер.  „Разговорите за свободна търговия със САЩ трябва да започнат отново под ново име и с различни независими позиции“, заяви той в интервю за германския в. „Велт“.
Митерленер също така посочи, че той и френският търговски министър Матиас Фекл ще настояват за нов старт на преговорите по време на срещата на министрите на търговията в словашката столица Братислава. Според него най-добре е подновяванвето на преговорите  да започне след изборите за нов президент в САЩ на 8 ноември.
Първоначално желанието на официален Вашингтон и Брюксел беше ТПТИ да бъде подписано в най-скоро време и Барак Обама след пресилената Нобелова награда за мир да си отиде и като президент, изковал и подписал скандалното споразумение, срещу което в Европа продължават нестихващи протести.
Наскоро Матиас Фекл открито се изказа, че в страната му няма никаква подкрепа за подобно споразумение и Париж ще иска незабавното прекратяване на каквито и да е било преговори по него.
Далеч преди него немският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви в интервю, че преговорите по споразумението за свободна търговия са на практика са приключили.
Пред „Велт“ австрийският министър Митерленер заяви още, че политическите ръководители трябва да са сигурни, че в споразумението са включени защити за инвестициите, направени по европейски модел и че ТПТИ няма да има негативни последици върху стандартите, пенсиите и здравните системи на съюза. „ТПТИ се превърна в метафора за темпераментните сделки на големите корпорации. Това има негативна конотация. Надяваме се да бъде постигнато добро споразумение, но към него трябва да се подходи различно“, каза още Митерленер.
По думите му възможността за ново начало на преговорите печели все повече поддръжници. „Нямаме подкрепата на всички, но много колеги ни подкрепят тайно“, каза той.
По отношение на отделното търговско споразумение с Канада – CETA, то спирането на ТПТИ може да помогне за неговото приемане, каза австрийският министър. Макар че търговската сделка е договорена, тя срещна съпротива в последния момент от социалистите на Зигмар Габриел в Германия.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *