ОББ ще разпредели дивидент

Обединена българска банка (ОББ) АД ще разпредели на своите акционери близо 260 млн. лв. под формата на дивидент.

Това реши извънредното Общо събрание на акционерите, което се проведе днес, 5 декември.

Сумата за дивидента се формира от печалбата на банката за 2015 г., която е в размер на 48.9 млн. лв., плюс част от неразпределената печалба за минали години, която е в размер на 211 млн. лв. Това прави по 3.42 лв. на акция.

„Решението е реализация на част от стратегията на банката за оптимизиране на капитала на акционерите без това да става за сметка на нейната капиталова стабилност“, коментира Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на кредитната институция, цитиран в съобщение на банката до медиите.

След приключването на мащабния преглед на активите в банковата система (AQR) през лятото на 2015 г. се видя, че капиталовата адекватност на ОББ е близо 29%. С разпределението на печалбата делът на общия капитал към активите на банката ще падне до 20%. Въпреки това ще остане значително над законовите изисквания, които в България са много по-високи от европейските.

„Въпреки че този коефициент продължава да бъде доста над установения праг от Българската народна банка и разумната банкова практика по света, той напълно съответства на политиката на ОББ и нейните акционери за гарантиране на капиталовата й стабилност в годините напред като една от водещите и системно значими банки в България“, добавя Вътев.

ОББ е собственост на гръцката финансова група Национална банка на Гърция (НБГ). В края на септември се появи информация, белгийската финансова група KBC, собственик на СИБАНК и ДЗИ в България, има интерес към ОББ.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *