Обвиниха Креди Сюис за връзки с българската мафия

Главната прокуратура на Швейцария съобщи днес, че е внесла обвинителен акт срещу банка Креди Сюис (Credit Suisse), която според прокурорите не е направила достатъчно, за да спре прането на пари. Тази незаконна операция е свързана с трафика на дрога от българска престъпна организация, включваща и борец, който прекарал милиони в банкноти с кола до Швейцария. За това информира Асошиейтед прес. Обвинителният акт пред федералния наказателен съд, заедно с обвиненията срещу бивш мениджър на швейцарската банка и двама членове на престъпната група, е финалът на дългогодишно разследване на евентуални нарушения, които изглежда са били извършвани между 2004 и 2008 година. Името на бореца, за когото става дума, не се посочва. Но според българското икономическо издание „Капитал“ става дума за вече осъдения в няколко държави, но в неизвестност и издирван зад граница Евелин Банев – Брендо /на снимката горе/, както и за и неговия работодател – треньорът Георги Караманлиев, който живее в Швейцария.
Според прокуратурата от алпийската държава Караманлиев прекарвал милионите на Брендо с кола до Швейцария и ги влагал в банката. Финансовата институция знаела за това, но не направила нищо, за да спре прането на пари. Освен Брендо и Караманлиев се разследва още бивш директор в банката, който е бил връзката с наркотрафикантите. Печалбите от продажбата на наркотици постъвили по сметки в „Креди Суис“ между 2004 и 2008 г.
Защо Боевски се оказа на свобода | Новини и анализи от България | DW |  08.11.2013Прокуратурата отбелязва как след падането на комунизма известни спортисти в България са се насочили към други източници на доходи и кланове на мафията са показали интерес към множество борци. Един такъв борец, чието име не се посочва, се опитал да прави пари с трафик на кокаин и „изпиране“ на парите кеш, получени от него, използвайки „мулета“ за пренасянето на тонове кокаин от Южна Америка до Европа по въздух и море. Паметливи припомнят, че може би става дума не за борец, а за щангист – бивша слава на България и тогава член на групата от ГЕРБ в столичния Общински съвет  – Гълъбин Боевски /вляво/,  който беше заловен и осъден там, но после върнат в България да доизлежава присъдата си.

Печалбите от продажбата на наркотици, често в банкноти с нисък номинал общо над 140 млн. швейцарски франка, постъпвали в банкови сметки от 2004 г. до поне 2007 г. и били използване за купуване на недвижими имоти, основно в България и Швейцария. Следващата година прокуратурата започнала разследване на бореца и неговия работодател, а по-късно и на директор на „Креди Сюис“, който отговарял за бизнеса на престъпната организация.

Основното престъпление на бореца било извършено през февруари 2006 година, когато той транспортирал от Барселона до Швейцария еквивалента на над 4 милиона швейцарски франка в банкноти с нисък номинал, укрити в колата му. Бивш директор на „Креди Сюис“, отговарящ за бизнес връзките с престъпната организация, извършил трансакциите за групата, въпреки че е имало силни индикации, че парите са с криминален произход. Директорът – жена, чието име не се посочва, целенасочено предотвратявал установяването на произхода на средствата, които в крайна сметка достигнали трансакции на стойност над 140 милиона швейцарски франка.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *